Žloutkový oříškový koláč: Dokonalá dobrota, která se nedá nemilovat recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 40 minut
Jan, 24. 01. 2025

Pokud hledáte sladký a lahodný koláč, který zaujme svou jemnou chutí ořechů a krémovou žloutkovou polevou, tento žloutkový oříškový koláč je přesně to, co potřebujete. S bohatou oříškovou chutí a nadýchanou texturou se tento koláč stane oblíbeným dezertem pro každou příležitost.

Pro 12 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Připravte sníh z bílků: V míse vyšlehejte bílky se špetkou soli na tuhý sníh.
  • Připravte máslovou směs: V jiné míse vyšlehejte máslo do pěny. Postupně přidávejte 200 g práškového cukru a vanilkový cukr a dobře promíchejte.
  • Smíchejte ingredience: Do máslové směsi přidejte vyšlehané bílky, mleté lískové ořechy a mouku. Vše důkladně promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
  • Pečte těsto: Cesto vylejte do formy na pečení (29 cm x 39 cm) a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.
  • Připravte žloutkovou polevu: Mezitím vyšlehejte žloutky s 300 g práškového cukru do hladka.
  • Dokončete koláč: Ihned po vyndání koláče z trouby rovnoměrně potřete koláč žloutkovou směsí. Nechte koláč pomalu vychladnout, aby poleva ztuhla.

 

Doba přípravy

  • Aktivní příprava: 20 minut
  • Pečení: 20 minut
  • Celková doba: 40 minut

Počet porcí

12 porcí

Závěr

Tento žloutkový oříškový koláč je jednoduchý na přípravu, ale jeho chuť vás doslova okouzlí. Díky oříškové bázi a sladké žloutkové polevě je ideální pro všechny, kteří mají rádi kombinaci jemné a výživné chuti. Koláč je perfektní pro rodinné oslavy, ale i pro každodenní sladké pohoštění.