ŽERBO ŘEZY! Osvědčený recept podle našich babiček s poctivou chutí a dokonalým vzhledem…
- Snadné na přípravu
- 16 porcí
- 65 minut
Žerbo řezy patří mezi nejoblíbenější dezerty na oslavy, Vánoce či Velikonoce. Tento tradiční recept od našich babiček je osvědčený svou chutí a vzhledem, který nikdy nezklame. Přestože vypadají náročně, jejich příprava je překvapivě jednoduchá.
Pro 16 porcí
Ingredience
Na těsto:
Na náplň:
Na polevu:
Postup přípravy
- Příprava kvásku: Do vlažného mléka přidejte cukr a nastrouhejte čerstvé droždí. Promíchejte a nechte 15 minut kynout.
- Příprava těsta: V míse smíchejte mouku s cukrem. Přidejte vykynutý kvásek, na kostičky nakrájené studené máslo a vypracujte těsto. Nakonec přidejte vejce a těsto propracujte tak, aby bylo hladké. Nemíchejte příliš dlouho, aby těsto neztratilo svou křehkost. Těsto rozdělte na tři stejné části, zabalte je do potravinové fólie a nechte 20 minut odpočívat v lednici.
- Vrstvení: Každý díl těsta rozválejte na pečicím papíru na velikost plechu. Přebytečné okraje odkrojte. Plech vymažte máslem a vysypte moukou. První plát těsta přeneste na plech, odstraňte papír a těsto propíchejte vidličkou. Smíchejte mleté ořechy s cukrem a rozdělte směs na dvě části. Na první plát těsta rozetřete polovinu džemu a posypte polovinou ořechové směsi. Postup zopakujte s druhým plátem těsta. Přikryjte třetím plátem těsta, lehce přitlačte a opět propíchejte vidličkou.
- Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 25 minut, dokud povrch těsta nezezlátne. Upečený koláč nechte vychladnout při pokojové teplotě.
- Poleva: Čokoládu a máslo rozpusťte ve vodní lázni a vymíchejte do hladka. Polevou potřete vychladlý koláč a rovnoměrně ji rozetřete. Koláč vložte na noc do lednice, aby všechny vrstvy dokonale ztuhly.
Podobné recepty
Další receptyBabiččina dobrota: Cuketové kuličky s koprem – jednoduchý a velmi chutný recept!
chuťovky
25 minut