ŽERBO ŘEZY! Osvědčený recept podle našich babiček s poctivou chutí a dokonalým vzhledem…

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 16 porcí
  • 65 minut
Jan, 16. 01. 2025

Žerbo řezy patří mezi nejoblíbenější dezerty na oslavy, Vánoce či Velikonoce. Tento tradiční recept od našich babiček je osvědčený svou chutí a vzhledem, který nikdy nezklame. Přestože vypadají náročně, jejich příprava je překvapivě jednoduchá.

Pro 16 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na náplň:

Na polevu:

Postup přípravy

  • Příprava kvásku: Do vlažného mléka přidejte cukr a nastrouhejte čerstvé droždí. Promíchejte a nechte 15 minut kynout.
  • Příprava těsta: V míse smíchejte mouku s cukrem. Přidejte vykynutý kvásek, na kostičky nakrájené studené máslo a vypracujte těsto. Nakonec přidejte vejce a těsto propracujte tak, aby bylo hladké. Nemíchejte příliš dlouho, aby těsto neztratilo svou křehkost. Těsto rozdělte na tři stejné části, zabalte je do potravinové fólie a nechte 20 minut odpočívat v lednici.
  • Vrstvení: Každý díl těsta rozválejte na pečicím papíru na velikost plechu. Přebytečné okraje odkrojte. Plech vymažte máslem a vysypte moukou. První plát těsta přeneste na plech, odstraňte papír a těsto propíchejte vidličkou. Smíchejte mleté ořechy s cukrem a rozdělte směs na dvě části. Na první plát těsta rozetřete polovinu džemu a posypte polovinou ořechové směsi. Postup zopakujte s druhým plátem těsta. Přikryjte třetím plátem těsta, lehce přitlačte a opět propíchejte vidličkou.
  • Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 25 minut, dokud povrch těsta nezezlátne. Upečený koláč nechte vychladnout při pokojové teplotě.
  • Poleva: Čokoládu a máslo rozpusťte ve vodní lázni a vymíchejte do hladka. Polevou potřete vychladlý koláč a rovnoměrně ji rozetřete. Koláč vložte na noc do lednice, aby všechny vrstvy dokonale ztuhly.

Pokud hledáte recept na tradiční domácí zákusek, Žerbo řezy jsou tou pravou volbou. Tento jednoduchý postup zajistí, že se stanou hitem každé oslavy. Vychutnejte si tuto pochoutku z ořechů, džemu a čokolády, která chutná ještě lépe po odležení! Vyzkoušejte Žerbo řezy podle babičky a přeneste kouzlo tradic do své kuchyně.