Ženský rozmar: Staromódní koláč jako od babičky recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 60 minut
Jan, 29. 01. 2025

Tento tradiční koláč Ženský rozmar si možná pamatujete z dětství. Nadýchané těsto, jemný marhuľový džem, křupavé vlašské ořechy a lehký sněhový krém vytváří dokonalou kombinaci chutí. Ideální ke kávě nebo jako sladká vzpomínka na babiččinu kuchyni!

Pro 12 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na vrstvu:

Na sněhovou pěnu:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Přidáme mléko, změklý tuk a krátce promícháme. Poté vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a citronovou kůrou.
  • Pečení základu: Těsto rovnoměrně rozetřeme do vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 10 minut.
  • Příprava sněhové vrstvy: Mezitím vyšleháme bílky do pěny. Přidáme polovinu cukru a šleháme dále. Po chvíli přidáme zbytek cukru a citronovou šťávu. Šleháme přibližně 5 minut, dokud nevznikne pevný sníh.
  • Dokončení koláče: Po 10 minutách pečení vyjmeme koláč z trouby a teplotu snížíme na 120 °C. Povrch rovnoměrně potřeme meruňkovým džemem, posypeme mletými ořechy a navrch rozetřeme sněhovou vrstvu.
  • Druhé pečení: Koláč vrátíme do trouby a pečeme ještě 30 minut při 120 °C, dokud sněhová vrstva nezezlátne. Po upečení necháme koláč zcela vychladnout, aby chutě krásně prolnuly.

 

Doba přípravy

  • Příprava: 20 minut
  • Pečení: 40 minut
  • Celkový čas: 60 minut

Počet porcí

  • Přibližně 12 porcí

Závěr

Koláč Ženský rozmar je nostalgickou vzpomínkou na domácí pečení našich babiček. Jeho jemná konzistence, ovocná vrstva a nadýchaný sníh vytváří dokonalou harmonii chutí. Skvěle se hodí k odpolednímu čaji nebo jako slavnostní dezert. Vyzkoušejte ho a vraťte se na chvíli do dětství!