Zeleninový poklad do sklenic: cuketovo-mrkvový salát jako od babičky (na zimu) recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 45 minut
Jan, 20. 08. 2025

Voňavý, křupavý a lehce pikantní salát z cukety, mrkve a paprik je ideální příloha k masu, rybám i do studeného bufetu. Díky jednoduchému postupu a krátké sterilaci si ho snadno připravíte do zásoby na celou zimu.

Pro 8 porcí

Ingredience

Na dochucení (na celou dávku):

Postup přípravy

  • Příprava zeleniny Cuketu a mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky (julienne). Papriky a feferonky nakrájejte na tenké proužky. Česnek nasekejte nadrobno a bazalku natrhejte.
  • Dochucení a krátké odležení K zelenině přidejte sůl, cukr, ocet, vlažný olej, mletý koriandr a sladkou papriku. Důkladně promíchejte a nechte 10 minut stát – zelenina pustí šťávu.
  • Plnění sklenic Připravenou směs i s uvolněnou šťávou napěchujte do čistých, vyhřátých sklenic. Okraje sklenic otřete, povrch zalijte šťávou, aby zelenina nebyla „na sucho“. Uzavřete novými, čistými víčky.
  • Sterilace Sklenice postavte do hlubokého hrnce vyloženého utěrkou, zalijte horkou vodou po úroveň víček a zvolna vařte 20 minut od začátku mírného varu.
  • Chlazení a skladování Sklenice vyjměte, obraťte dnem vzhůru, přikryjte utěrkou a nechte do druhého dne vychladnout. Zkontrolujte, zda jsou víčka vtažená (vakuum). Skladujte na chladném a tmavém místě. Po otevření uchovávejte v lednici a spotřebujte do 5–7 dní.

Počet sklenic: cca 8–10 sklenic po 370 ml

Aktivní čas: ~45 minut (+ 10 minut odležení)

Sterilace: 20 minut

Celková doba: ~1 hod 15 min (+ chlazení přes noc)

Tipy a servis

  • Pikantnost pod kontrolou: množství feferonek upravte podle chuti nebo je vynechte.

  • Křupavost: krájejte opravdu na tenké proužky a nesterilujte déle než 20 minut.

  • Variace bylinek: bazalku můžete zaměnit za petržel, kopr nebo směs bylinek.

Závěr

Cuketovo-mrkvový salát do sklenic je skvělá volba, jak zpracovat úrodu a mít po ruce barevnou, křupavou přílohu po celý rok. Vynikne k pečenému masu, rybám i do baget a burgerů. Připravte si pár sklenic do zásoby – na zimu budete mít hotovou přílohu během pár vteřin.