Zeleninové placky z brambor, mrkve a cukety – chutnější než maso! recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 10 minut
Jan, 14. 05. 2025

Chutné, rychlé a lehké jídlo, které potěší vegetariány i milovníky zdravé kuchyně. Zeleninové placky z brambor, mrkve a cukety jsou ideální alternativou k masu – plné vitamínů, vlákniny a přirozené chuti. Připravíte je z jedné mísy a bez zbytečného nepořádku. Výborně se hodí k obědu, večeři i jako svačina.

Pro 10 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava zeleniny Nastrouhejte bramboru, mrkev i cuketu najemno. Dejte je do mísy, lehce osolte a nechte 5 minut pustit vodu. Poté důkladně vymačkejte přebytečnou tekutinu, ideálně přes čistou utěrku.
  • Vytvoření těsta K vymačkané zelenině přidejte jarní cibulku, česnek, vejce, mouku, škrob, sůl, pepř, bylinky a případně sezam. Promíchejte, dokud nevznikne hutná směs vhodná pro tvarování placek.
  • Smažení Na pánvi rozpalte malé množství oleje. Ze směsi vytvarujte placky o tloušťce cca 1 cm. Smažte 3–4 minuty z každé strany dozlatova. Nechte okapat na papírové utěrce.

Celková doba přípravy

Příprava: 10 minut

Smažení: 15 minut

Celkem: 25 minut

Tipy pro servírování

Placky chutnají skvěle teplé i studené. Doporučujeme podávat s česnekovým dipem, řeckým jogurtem nebo domácím tzatziki. Skvěle ladí i s čerstvým salátem nebo jako příloha k hlavnímu jídlu.

Závěr

Zeleninové placky z brambor, cukety a mrkve jsou ideální volbou pro ty, kteří chtějí jíst zdravě, chutně a bez zbytečného smažení masa. Díky jednoduché přípravě a dostupným surovinám je zvládne opravdu každý. Ať už hledáte nápad na rychlou večeři nebo zdravý oběd do práce, tento recept vás nezklame.