Zapékané brambory s cibulí a párky: recept plný chuti a nostalgie

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 65 minut
Jan, 19. 05. 2025

Hledáte jednoduchý, levný a sytý pokrm, který vás vrátí do dětství? Tyto zapékané brambory se spoustou cibule a párky jsou ideální volbou pro rychlý rodinný oběd i večeři. Jídlo voní po celé kuchyni a výborně chutná i druhý den. Připravte si poctivé domácí jídlo z několika základních surovin.

Pro 4 porce

Ingredience

volitelně: strouhaný sýr na posypání

Postup přípravy

  • Předehřejte troubu Nastavte troubu na 180 °C. Připravte si větší pekáč a lehce jej vymažte máslem nebo olejem.
  • Připravte brambory Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (asi 3 mm). Pro rovnoměrnost můžete použít mandolínu.
  • Nakrájejte cibuli Cibuli nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka. Čím více cibule, tím výraznější a sladší chuť výsledného pokrmu.
  • Vrstvení Na dno pekáče dejte polovinu brambor, osolte, opepřete a posypte paprikou. Poklaďte polovinou cibule, pokračujte zbytkem brambor a znovu okořeňte.
  • Přidejte párky Párky nařežte do tvaru „ježka“ (křížem, ale ne úplně skrz) a položte je navrch brambor.
  • Přelijte smetanou V misce promíchejte smetanu se solí a pepřem a nalijte rovnoměrně na celý obsah pekáče.
  • Pečení Zakryjte pekáč alobalem a pečte 40 minut. Poté odklopte, případně posypte sýrem, a dopékejte dalších 15–20 minut dozlatova.

Postup přípravy

Celková doba přípravy: cca 65 minut

Příprava: 20 minut

Pečení: 45 minut

Počet porcí: 4

Servírování

Podávejte teplé, ideálně s kyselou okurkou, kvašeným zelím nebo čerstvým zeleninovým salátem. Jídlo chutná skvěle i jako samostatný chod nebo jako příloha k masu.

Závěr

Zapékané brambory se spoustou cibule a párky jsou ideálním pokrmem, když hledáte rychlý, výživný a chutný oběd z běžných surovin. Díky cibuli získáte bohatou karamelizovanou chuť, která udělá z obyčejného jídla něco výjimečného. Vyzkoušejte tento recept a zařaďte ho do svého rodinného repertoáru.