Základní recept na palačinky: nadýchané, jemné a vždy dokonalé

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 3 porce
  • 25 minut
Jan, 05. 06. 2025

Palačinky patří mezi nejoblíbenější snídaně i rychlé večeře. Jsou univerzální, jednoduché na přípravu a milují je děti i dospělí. Ať už je podáváte nasladko s džemem, ovocem nebo čokoládou, nebo naslano se špenátem či sýrem, tento klasický recept se vám bude hodit vždy. Naučte se připravit ty pravé domácí palačinky krok za krokem.

Pro 3 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Krok 1 – Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte mouku a vejce. Za stálého míchání přilévejte mléko a vodu, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek. Přidejte sůl a rozpuštěné máslo a vše dobře prošlehejte.
  • Krok 2 – Rozehřátí pánve: Připravte si lehce vymazanou pánev (ideálně nepřilnavou) a rozehřejte ji na středně vysokou teplotu.
  • Krok 3 – Smažení palačinek: Naberte asi ¼ hrnku těsta a nalijte na rozehřátou pánev. Nakláněním pánve rovnoměrně rozetřete těsto do tenké vrstvy. Smažte přibližně 2 minuty, dokud spodní strana lehce nezezlátne. Opatrně obraťte a opečte i druhou stranu.

Celková doba přípravy a porce

  • Doba přípravy: cca 25 minut

  • Počet porcí: 8 tenkých palačinek (2–3 porce)

Závěr

Tento základní recept na palačinky je ideální pro začátečníky i zkušené kuchaře. Díky jednoduchým surovinám a rychlé přípravě se stane vaší oblíbenou volbou pro víkendové snídaně i rychlé večeře. Můžete jej snadno obměnit podle chuti – stačí přidat do těsta vanilku, citronovou kůru nebo připravit slanou verzi.