Vznešené jablečné řezy ve třech vrstvách recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 20 porcí
  • 105 minut
Jan, 23. 05. 2025

Jemné máslové těsto, vrstva aromatického džemu, šťavnatá jablečná náplň a nadýchaný sníh z bílků – to vše tvoří koláč, který předčí i ty nejdražší cukrářské kreace. Využijte sezónu čerstvých jablek a domácí pohodu i v běžném dni či na slavnostní příležitost.

Pro 20 porcí

Ingredience

Těsto:

Vrstva džemu a jablek:

Sněhová vrstva:

Postup přípravy

  • Příprava těsta V míse rozkrájejte máslo, přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva a cukr. Přimíchejte žloutky a kakao. Rychlými pohyby rukou zpracujte hladké těsto. Přibližně ⅔ těsta rozválejte, přeneste na vymazaný nebo papírem vyložený plech (30 × 40 cm). Zbytek těsta zabalte do fólie a dejte na 30 minut ztuhnout do lednice.
  • Vrstva džemu a jablek Na korpus rovnoměrně rozetřete vybraný džem. Podle toho, zda máte jablka strouhaná nebo krájená, je promíchejte se lžící citronové šťávy a skořicí, poté je naskládejte na džem.
  • Sněhová vrstva Bílky se špetkou soli ušlehejte do polotuha, poté postupně zašlehejte cukr a dotuha vyšlehejte sníh. Jemně jej rozetřete na jablečnou vrstvu.
  • Dokončení mřížkou Zchlazené zbytky těsta nastrouhejte přímo na sníh (nebo rozválejte na tenký plát, nakrájejte proužky a vytvořte mřížku).
  • Pečení Pečte v předehřáté troubě na 180 °C (horkovzduch 160 °C) 40 minut, až těsto i sníh zezlátnou.
  • Chlazení a krájení Po upečení nechte řezy 10 minut chladnout na plechu, potom je přesuňte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Nakrájejte na 20–24 kousků ostrým nožem.

Časová náročnost a počet porcí

  • Příprava těsta a vrstvení: 25 min

  • Chlazení těsta: 30 min

  • Pečení: 40 min

  • Chlazení po pečení: 10 min

  • Celková doba: cca 1 h 45 min

  • Počet porcí: 20–24 kousků

Závěr

Vznešené jablečné řezy ve třech vrstvách ukazují, že z tradičních surovin lze vykouzlit dezert hodný králů. Kombinace máslového korpusu, ovocného džemu, šťavnatých jablek a lehkého sněhu nabídne kontrasty chutí i textur. Připravte si tyto řezy pro své blízké a užijte si každé sousto domácího luxusu.