Vynikající vepřové řízky v hořčicové omáčce – šťavnaté maso od tchyně krok za krokem recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 80 minut
Jan, 12. 08. 2025

Šťavnaté vepřové řízky v hořčicové omáčce z trouby: ingredience, přesný postup, časy a počet porcí. Rychlá smažená krusta, pak pečení v omáčce – ideální i na slavnostní oběd.

Tahle rodinná klasika kombinuje „obrácené“ řízky (nejprve strouhanka, pak vejce) s jemnou hořčicovou omáčkou, ve které se maso v troubě dopeče do měkka. Výsledek? Křehké, šťavnaté plátky s krásně zapečeným povrchem a plnou chutí. Skvělé k bramborám, rýži i hranolkům.

Pro 4 porce

Ingredience

Maso a obalování:

Omáčka do trouby:

Postup přípravy

  • Příprava řízků Plátky masa osolte a opepřete. Obalte nejprve ve strouhance, poté v rozšlehaných vejcích s česnekem. Na pánvi rozpalte olej a řízky z obou stran rychle opečte dozlatova (stačí zatáhnout, nedopečte do měkka). Přesuňte je do hlubšího pekáče a posypte najemno nakrájenou cibulí.
  • Hořčicová omáčka V rendlíku rozpusťte máslo, přidejte olej, hořčici, kečup a česnek. Promíchejte, zalijte vývarem/vodou, případně dochuťte zeleninovým kořením. Krátce prohřejte a promíchejte do hladka.
  • Zapečení v troubě Omáčku rovnoměrně nalejte na řízky v pekáči a přikryjte (víkem/folio). Pečte v předehřáté troubě na 220 °C asi 45 minut. Sejměte poklici/folii a dopečte ještě 10–15 minut, aby se povrch lehce zapečel a omáčka zredukovala.
  • Servírování Podávejte s vařenými bramborami, kaší, rýží nebo hranolkami. Výborný je také jednoduchý okurkový salát.

Tip: Pokud chcete výraznější omáčku, přimíchejte na závěr lžičku dijonské hořčice. Na jemnější verzi můžete po upečení vmíchat lžíci smetany.

Celková doba přípravy

  • Příprava a smažení: 20–25 min

  • Pečení v omáčce: 55–60 min

  • Celkem: cca 1 h 20–1 h 25 min

Počet porcí

4 porce

Závěr

Vepřové řízky v hořčicové omáčce jsou ideální, když chcete „sváteční“ jídlo bez složitostí. Rychlé opečení pro křupavý kabátek, poté pohodlné dopečení v troubě – maso zůstane šťavnaté a omáčka skvěle ochutí přílohu. Recept, ke kterému se budete rádi vracet.