Vynikající nakládaná rajčata s cibulí a česnekem: jednoduchá příprava a úžasná chuť recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 30 minut
Jan, 15. 09. 2025

Domácí nakládaná rajčata bez zbytečných aditiv jsou hotová raz dva a skvěle se hodí k masu, sendvičům, sýrům i do salátů. Díky voňavému nálevu s paprikou a kmínem získají výraznou, lehce pikantní chuť.

Pro 8 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava zeleniny Rajčata omyjte, zbavte stopek a nakrájejte na měsíčky či větší kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká půlkolečka, česnek na plátky.
  • Nálev V hrnci smíchejte ocet, cukr, sůl, papriku a kmín. Přiveďte k varu a za mírného varu vařte 5 minut, aby se cukr i sůl rozpustily a koření uvolnilo chuť.
  • Zalití a odležení Rajčata, cibuli a česnek dejte do mísy nebo rovnou do horkem vypláchnutých sklenic. Zalijte vařícím nálevem tak, aby bylo vše ponořené. Pokud mícháte v míse, nechte směs zchladnout a poté naplňte čisté sklenice až po okraj. Uzavřete.
  • Krátké proležení / zavaření (volitelně) Pro rychlou spotřebu uložte sklenice do lednice. Po 2–3 dnech jsou rajčata perfektně proleželá. Pro delší skladování zavařte při 85 °C / 15 minut, poté zchlaďte a skladujte v chladu a temnu.
  • Podávání Podávejte vychlazené jako přílohu k masu a sýrům, do sendvičů, burgerů i salátů. Skvěle chutnají i s čerstvým pečivem.

Celková doba přípravy: 30–35 minut (včetně vaření nálevu) + 48–72 hodin proležení

Počet porcí: 8–10 porcí jako příloha

Tipy pro jistý výsledek

  • Použijte menší, pevná rajčata (koktejlová, švestková), lépe drží tvar.

  • U cibule volte spíše jemnější odrůdu; chcete-li mírnější chuť, krátce ji spařte horkou vodou a slijte.

  • Při plnění sklenic můžete přidat 1–2 kuličky pepře a kousek bobkového listu pro zajímavější aroma.

Závěr

Nakládaná rajčata s cibulí a česnekem jsou jednoduchá, rychlá a přitom výrazně ochutí i obyčejné jídlo. Základem je poctivý horký nálev a krátké proležení. Připravte si pár sklenic do lednice nebo je lehce zavařte na později—mít je po ruce se vždy hodí.