Vynikající linecký koláč s tvarohem, borůvkami a drobenkou recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 16 porcí
  • 45 minut
Jan, 28. 05. 2025

Tento linecký koláč spojuje křehké máslové těsto, bohatou tvarohovo-pudinkovou vrstvu, osvěžující borůvky a křupavou drobenku. Díky promyšlené kombinaci chutí a textur se stane hvězdou každé slavnostní tabule i odpolední kávy.

Pro 16 porcí

Ingredience

Těsto:

Tvarohová náplň:

Drobenka:

Další:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: V míse smíchejte máslo, moučkový a vanilkový cukr, žloutky a prášek do pečiva s prosátou moukou. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a nechte 2 hodiny odpočinout v lednici.
  • Vyválení a příprava korpusu: Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto rozválejte na velikost plechu s vyšším okrajem (25 × 35 cm), přeneste na plech a okraje vytáhněte. Dno i boky propíchejte vidličkou.
  • Příprava tvarohové náplně: V míse smíchejte oba tvarohy, žloutek, vanilkový cukr, citronovou kůru, moučkový cukr, rum a škrob. Nakonec lehce vmíchejte sníh z bílků.
  • Skládání koláče: Náplň rovnoměrně rozprostřete na korpus. Posypte borůvkami.
  • Drobenka: Z polohrubé mouky, másla a moučkového cukru vytvořte drobenku „od oka“ a posypte jí celý povrch koláče.
  • Pečení: Pečte 45 minut v předehřáté troubě na 180 °C, dokud drobenka nezezlátne a náplň neztuhne.

Časová náročnost a počet porcí

  • Příprava těsta a náplně: 30 min

  • Odpočinek těsta: 120 min

  • Sestavení a posypání: 15 min

  • Pečení: 45 min

  • Celkem: cca 3 h 50 min

  • Počet porcí: 16

Závěr

Linecký koláč s tvarohem, borůvkami a drobenkou zaujme svou křehkostí, svěžestí ovocné vrstvy a lahodnou krémovou náplní. Připravte si tento dezert jako sladkou tečku po rodinné večeři nebo jako doplněk k odpolední kávě – vždy sklidí pochvalu.

Rychlý a chutný piškot s jahodami

dezerty
45 minut
0
(0)
14. 07. 2025 Jan