Výborný ořechovo-jablečný koláč: Šťavnatý, voňavý a dokonale vláčný recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 110 minut
Jan, 10. 11. 2025

Tento ořechovo-jablečný koláč je perfektní volbou pro každého milovníka domácích dezertů. Kombinuje jemné máslové těsto, nadýchanou ořechovou vrstvu, šťavnatá jablka a výrazně ovocný džem. Výsledek je dokonale harmonický, chuťově bohatý a skvěle se hodí ke kávě i čaji. Navíc právě díky kombinaci orechů, kakaa a jablek se koláč rozleží ještě lépe na druhý den.

Pro 12 porcí

Ingredience

Bílé těsto:

Ořechové těsto:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Bílé těsto: smíchejte prosáté mouky s cukrem a práškem do pečiva. Přidejte vejce a máslo a rychle vypracujte hladké těsto. Zabalte do fólie a dejte do lednice.
  • Ořechové těsto: oddělte bílky od žloutků. Z bílků se špetkou soli ušlehejte tuhý sníh. Máslo vyšlehejte s cukrem, přidejte žloutky, mleté ořechy, strouhanku, kakao a nakonec nastrouhaná jablka. Zlehka vmíchejte sníh.
  • Bílý korpus rozválejte mezi dvěma papíry na velikost plechu 30×40 cm. Plech vymažte a vysypte, přeneste těsto a potřete džemem.
  • Na džem rozetřete ořechové těsto a pečte při 180 °C asi 25 minut.
  • Poleva: ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s olejem a nalijte na ještě teplý koláč. Nechte ztuhnout a poté dejte vychladit.

Celková doba přípravy

Aktivní příprava: 25 minut

Pečení: 25 minut

Chlazení + tuhnutí: 60 minut

Celkem: cca 1 hodina 50 minut

Počet porcí

12 porcí

Závěr

Tento ořechovo-jablečný koláč je perfektní volbou pro víkendové pečení i slavnostní příležitosti. Kombinace ořechů, jablek, kakaové chuti a rybízového džemu vytváří neodolatelný dezert, který je nejlepší až na druhý den, kdy se chutě dokonale propojí. Pokud hledáte koláč, který chutná opravdu poctivě a domácí, tento recept vás nezklame.