Výborný domácí chléb bez váhy, bez odměrky a bez hnětení pro začátečníky recept

Ingredience

  • 3 šálky hladké mouky
  • 1
  • 5 šálku vlažné vody
  • 1 lžičku sušeného droždí
  • 1 lžičku soli

Volitelné: kmín hrubozrnná sůl  lněná semínka

4x
0 Kcal
00:00
Snadné

Postup přípravy

  1. 1 šálek = 250 ml
  2. Všechny přísady kromě semínek smícháme v misce.
  3. Nemíchat rukou, stačí promíchat jen vařečkou, aby se všechny přísady spojily.
  4. Těsto necháme kynout při pokojové teplotě přes noc, případně až 12 hodin.
  5. Připravíme si hrnec s poklicí (takový, který můžeme vložit i do trouby), případně zapékací mísu.
  6. Mísu nebo hrnec vložíme do trouby a necháme vyhřát na 230 stupňů.
  7. Hrnec v troubě necháme vyhřát i s poklicí.
  8. Těsto si přendáme na pečicí papír a vložíme do horkého hrnce z trouby.
  9. Vrch můžeme posypat kmínem nebo semínky a můžeme udělat i pár zářezů žiletkou.
  10. Přikryjeme pokličkou a pečeme při teplotě 220-230 stupňů 30 minut.
  11. Potom sundáme pokličku a necháme zapéct povrch chleba ještě asi 15-20 minut.
  12. Chléb následně necháme vychladnout.

data-matched-content-rows-num="1" data-matched-content-columns-num="3" data-matched-content-ui-type="image_stacked" data-ad-format="autorelaxed"