Výborné tvarohové batůžky z kynutého těsta s tvarohovou náplní recept
- Snadné na přípravu
- 4 porce
- 0 minut
Pro 4 porce
Ingredience
Postup přípravy
-
Nádivka:
- 500 gjemný tvaroh
- 5 PLkr. cukr
- 3 PLdětská krupice
- 2 ksvejce
- 1 bal.vanilkový cukr
- 1 kscitron – kůru
- špetkasůl
Dále:
- 80 grozpuštěné máslo,
- 1 ksvejce na potírání,
- rozinky na ozdobu
- Připravíme si kvásek. Do menšího hrnce dáme 100 ml mléka, přidáme lžíci cukru a zahřejeme.
- Mléko má být teplé, ale ne horké. Přidáme namrvené droždí, jemně poprášíme moukou a přikryjeme malým talířkem.
- Necháme vykynout na teplém místě, trvá to cca 10 minut.
- Do mísy prosejeme obě mouky. Přidáme sůl, cukr, kvásek, žloutky, rozpuštěné máslo, vanilku.
- Mléko přidáváme postupně, protože závisí na mouky i na velikosti vajec, kolik mléka spotřebujeme.
- Nemusíme spotřebovat všechno mléko. Někdy stačí i 300 ml.
- Těsto dobře vypracujeme. Má být hladké, elastické a nepříliš husté ale zase ani příliš řídké.
- Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout jednu hodinu.
- Mezitím si připravíme nádivku smícháním všech surovin kromě bílků. Bílky našleháme se špetkou soli do tuhé pěny. Vyšlehané bílky opatrně zamícháme do tvarohové náplně.
- Těsto rozválíme na mírně moukou poprášené desce asi na tloušťku 3 mm. Přibližně na 32×40 cm.
- Naznačíme si kostky o velikosti 8×8 cm a nakrájíme.
- Na každou kostku položíme lžíci nádivky. Chytíme si dva rohy těsta naproti sobě a spojíme je. Stiskneme je a jemně zatočíme.
- Totéž uděláme se dvěma ostatními rohy těsta. Do spoje v prostředku můžeme položit sušené rozinky, je to jen na dekoraci. Některé mi po upečení odpadly a rozinky se dost vysušili, takže je na vás jak se rozhodnete.
- Batůžky umístíme na plech vyložený papírem na pečení nebo silikonovou podložkou.
- Necháme kynout asi 15 minut.
- Potíráme rozšlehaným vejcem a šup do trouby.
- Pečeme na 170 st. asi 15-20 minut. Ihned po vyjmutí z trouby potřeme každý batůžek rozpuštěným máslem, pak přikryjeme pečícím papírem a ještě prohodíme utěrku přes papír a necháme odstát do úplného vychladnutí.
- Těsto zůstane krásně vláčné.
- Uskladňujeme přikryté, aby zbytečně batůžky nevysychaly.
- Jsou měkké i druhý den. Z této dávky mi vyšlo 20 ks.
Podobné recepty
Další receptyDomácí chléb jako od babičky. Příprava je neuvěřitelná jednoduchá a chuť je výjimečná!
pečivo
55 minut
Doporučené články: