Výborné Ledové smetanové kostky s náplní a polevou recept
- Snadné na přípravu
- 4 porce
- 0 minut
Pro 4 porce
Ingredience
Postup přípravy
-
Na polití
- 150 ml studené mléko
Krém
- 700 ml mléka
- 8 ks žloutku
- 5 lžic kr. cukr
- 9 lžic hladká mouka
- Bílky vyšleháme do tuhé pěny a postupně po lžících přidáme moučkový cukr. Dostaneme lesklou pěnu, do které už jen vařečkou přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Těsto navrstvíme na plech, který jsme vymazali olejem nebo vystlali pečícím papírem (rozměr plechu 35 x 35 cm) a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 15 minut.
- Ještě horké těsto polijeme studeným mlékem a necháme vychladnout.
- V malém množství mléka rozmícháme žloutky, mouku.
- Do hrnce nalijeme zbylé mléko, přidáme cukr a necháme ho rozpustit.
- Když máme sladké mléko horké, přidáme rozmíchané žloutky v mléce s moukou a vaříme do zhoustnutí.
- Hustou hmotu odstavíme a necháme vychladnout za občasného míchání.
- Smetanu vyšleháme do tuhé šlehačky a v druhé misce vyšleháme máslo s moučkovým cukrem do pěny.
- Do utřeného másla s cukrem postupně přidáváme žloutkovou hmotu a vařečkou nakonec přimícháme šlehačku.
- Žloutkový krém navrstvíme na vychladlé těsto a pěkně uhladíme.
- Na krém navrstvíme vyšlehanou šlehačku, pěkně uhladíme a bohatě posypeme kakaem.
- Odložíme do chladničky ztuhnout.