Výborné croissanty jako obláček – Recept na jemné a měkké pečivo recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 95 minut
Jan, 17. 02. 2025

Pokud máte chuť na jemné a měkké croissanty, které jsou ideální na snídani, tento recept je pro vás to pravé! Croissanty podle babiččina receptu jsou snadné na přípravu a chutnají úžasně. Díky cukrárenskému těstu si můžete doma vytvořit jakékoliv pečivo, které bude jemné jako bavlnka. Pojďme na to!

Pro 12 porcí

Ingredience

Náplň:

Postup přípravy

  • V misce smíchejte teplé mléko a vodu. Přidejte cukr a suché droždí, dobře promíchejte a nechte stát asi 2-3 minuty, aby droždí začalo aktivně pracovat.
  • Do směsi přidejte olej, mouku a sůl. Vypracujte měkké a vláčné těsto, které dobře prohněťte. Zakryjte mísu utěrkou a nechte vzejít na teplém místě asi 45 minut.
  • Jakmile těsto vykynulo, jemně ho promíchejte a rozdělte na dvě stejné části. Každou část vytvarujte do koule.
  • První kouli těsta rozválejte na čtverec o velikosti 45 cm. Potřete ho rozpuštěným máslem, poté složte na třetiny, abyste získali pás o šířce cca 15 cm. Tento pás složte znovu na třetiny, aby vznikla kompaktní kostička o velikosti 15 cm. To samé udělejte i s druhou polovinou těsta. Nechte těsto odpočívat 5 minut.
  • Nyní opět obě části těsta rozválejte, potřete máslem a posypte strouhaným čedarem. Těsto zrolujte a spoj zafixujte špetkou, aby se pečivo nerozpadlo.
  • Rolkami nakrájejte asi 7 cm dlouhé kousky a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Lehce je přitlačte.
  • V misce smíchejte žloutek s mlékem a rolky potřete touto směsí. Na závěr je posypte modrým mákem.
  • Nechte rolky chvíli vykynout a poté je pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut, dokud nebudou krásně zlatavé.

 

Doba přípravy:

  • Příprava: 20 minut
  • Kynutí těsta: 45 minut
  • Pečení: 30 minut
  • Celková doba přípravy: 1 hodina 35 minut

Počet porcí:

  • Tento recept vystačí na 12-14 croissantů.

Závěr: Tento recept na jemné croissanty s plněním z másla a čedaru vás zaručeně nadchne. Jsou skvélé na snídani nebo jako drobné občerstvení na jakoukoliv oslavu. Pokud máte rádi pečivo, které je nadýchané a jemné, rozhodně tento recept vyzkoušejte. Croissanty vám budou krásně vonět a rozplývat se na jazyku!