Voňavé koláčky s pudinkem, jahodami a drobenkou – recept na domácí sladkou pochoutku

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 120 minut
Jan, 13. 06. 2025

Domácí koláčky s vanilkovým pudinkem, čerstvými jahodami a křupavou drobenkou jsou skutečnou lahůdkou. Tento recept vás provede krok za krokem přípravou vláčného kynutého těsta, krémové náplně a dokonalého sladkého závěru, který provoní celý dům. Skvělý tip na víkendové pečení i slavnostní pohoštění.

Pro 6 porcí

Ingredience

Kynuté těsto:

Vanilkový pudink:

Na dokončení:

drobenka: máslo, cukr, mouka v poměru 1:2:1

Postup přípravy

  • Příprava kvásku a těsta Rozdrobte droždí do menší misky, přidejte lžíci cukru a trochu vlažného mléka. Nechte 10–15 minut vzejít. Do velké mísy prosejte mouku, přidejte zbytek cukru, špetku soli, vejce, zbylé mléko, rozpuštěné máslo a kvásek. Hněťte ručně nebo v robotu alespoň 10 minut, dokud nevznikne hladké těsto. Přikryjte utěrkou a nechte kynout přibližně 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.
  • Příprava pudinku Uvařte pudink z 400 ml mléka podle návodu. Oslazení upravte podle chuti. Nechte mírně vychladnout a občas promíchejte.
  • Tvarování a plnění koláčků Předehřejte troubu na 180 °C. Vykynuté těsto rozdělte na 12 stejných částí. Vytvarujte kuličky a zploštěte je na kulaté koláčky. Okraje lehce zvýrazněte. Doprostřed každého koláčku dejte lžíci pudinku a na něj několik kousků jahod. Posypte drobenkou.
  • Pečení Koláčky pečte 15–20 minut dozlatova. Nechte mírně vychladnout a případně pocukrujte.

Celková doba přípravy

2 hodiny (včetně kynutí a pečení)

Počet porcí

12 kusů (cca 6 porcí po 2 koláčcích)

Závěr receptu

Tyto domácí koláčky s pudinkem, jahodami a drobenkou jsou kombinací vláčného těsta, jemného krému a šťavnatého ovoce. Jsou ideální ke kávě, na slavnostní stůl nebo jen tak, když dostanete chuť na poctivý moučník. Vyniknou čerstvé, ale chutnají skvěle i druhý den. Pokud máte rádi tradiční domácí pečení s moderním nádechem, tento recept rozhodně stojí za vyzkoušení.