Vláčná mrkvová bábovka – recept, který si zamilujete na první sousto

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 20 minut
Jan, 30. 10. 2025

Pokud milujete domácí bábovky, tahle mrkvová bábovka si vás získá hned na první sousto. Je jemná, vláčná a nádherně voňavá po skořici a oříšcích. Díky mrkvi zůstává dlouho čerstvá, není přeslazená a chutná i těm, kteří běžně sladké nejí. Skvělá ke kávě, na snídani i jako zdravější dezert pro celou rodinu.

Pro 12 porcí

Ingredience

volitelně:

Postup přípravy

  • Vejce vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
  • Přilijte olej, přidejte skořici, muškátový oříšek, citronovou kůru a špetku soli.
  • Vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, ořechy a nakonec jemně nastrouhanou mrkev.
  • Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy na bábovku.
  • Pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 50–55 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nezůstane suchá.
  • Po upečení nechte bábovku krátce vychladnout ve formě, poté ji opatrně vyklopte.
  • Můžete ji posypat moučkovým cukrem, polít citronovou polevou nebo ozdobit krémem z mascarpone a medu.

Tip: Pro ještě vláčnější chuť přidejte hrst rozinek namočených v rumu nebo pomerančové šťávě. Mrkev strouhejte najemno – díky tomu bude bábovka krásně měkká a rovnoměrně vláčná.

Doba přípravy a počet porcí

  • Celková doba: 65 minut

  • Aktivní příprava: 20 minut

  • Počet porcí: přibližně 12 porcí

Proč si mrkvovou bábovku zamilujete

Tato mrkvová bábovka je důkazem, že dezert může být zároveň chutný i výživný. Neobsahuje přebytečný cukr, zato je bohatá na vlákninu, vitamíny a zdravé tuky z ořechů. Díky mrkvi zůstává vláčná i několik dní a s každým dnem chutná ještě lépe.

Závěr

Mrkvová bábovka patří mezi ty recepty, které spojují jednoduchost s dokonalou chutí. Je ideální pro všechny, kdo chtějí něco sladkého, ale zároveň lehkého a přirozeně zdravějšího. Upečte ji jednou – a stane se stálicí vašeho rodinného pečení.