Vepřové řízky na přírodno, dokonalá kombinace rýže s masem, které se rozpadá v ústech recept

Ingredience

  • 600 g vepřových řízků
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule
  • sůl a pepř podle chuti
  • 500 ml vývaru nebo bujónu
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 3 lžičky červené mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky mleté červené pálivé papriky
  • 2 lžičky sušeného česneku (lze medvědí)
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky pepře
  • 1 lžička přetlaku
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžičky hladké mouky na zahuštění
4x
0 Kcal
00:00
Snadné

Postup přípravy

  1. V hrnci si na jedné lžíci olivového oleje osmažíme cibuli, kterou jsme nakrájeli na malé kousky.
  2. Když je provedena do sklovita, můžeme ji vybrat (například lžící do misky) a do hrnce si přidáme zbylé 2 lžíce olivového oleje. 
  3. Počkáme, dokud je rozpálený a osmahneme na něm vepřové plátky. Smažíme na velkém plameni, z každé strany na chvíli, pokud se maso “zatáhne”.
  4. Maso při smažení okořeníme pepřem a solí podle chuti.
  5. Když je maso z obou stran osmažené do hněda, do hrnce vlijeme horký vývar nebo bujón. 
  6. Následně přidáme i sójovou omáčku, osmaženou cibulku a trochu zamícháme.
  7. Potom začneme přidávat koření – sladkou papriku i pálivou papriku, bobkové listy, celý pepř a sušený česnek.
  8. Znovu promícháme a přikryjeme pokličkou. 
  9. Necháme dusit na malém plameni asi hodinu a 20 minut, ale pokud máte tenké kousky vepřovice, můžete i kratší, pokud maso není měkké.
  10. Když uplyne doba dušení a maso je měkoučké, přidáme rajčatový protlak a vmícháme ho do omáčky.
  11. Na závěr potřebujeme omáčku zahustit, takže si na pánvi rozpustíme připravené máslo, ke kterému pak přidáme mouku a rychle mícháme.
  12. Tuto směs pak přidáme k omáčce a ještě chvíli mícháme a necháme omáčku přejít varem, aby trochu zhoustla. 
  13. Takto připravené jemňoučké maso, které se rozpadá v ústech můžeme podávat s rýží ale také s bramborami či knedlíkem.