Křupavý domácí chléb bez míchání hotový raz-dva, chutná úžasně recept

Ingredience

  • 530 gramů hladké mouky
  • 420 mililitrů vody
  • 10 gramů droždí
  • 1 čajovou lžičku soli
4x
0 Kcal
00:00
Těžké

Postup přípravy

  1. Droždí rozpustíme ve vodě ohřáté na 37-39 stupňů.
  2. Mouku si prosejeme a následně přidáme sůl a kvásek.
  3. Zamícháme těsto a misku, ve kterém ho máme přikryjeme utěrkou tak, aby zůstala malá mezera na vzduch.
  4. Takto necháme odpočívat 2 hodiny při pokojové teplotě.
  5. Za tuto dobu by mělo těsto pěkně nakynout (zhruba na dvojnásobek původní velikosti) a na povrchu se objeví množství vzduchových bublin.
  6. Bez dalšího hnětení ho přikryjeme potravinářskou fólií a dáme ho na noc do ledničky.
  7. Aby se vám těsto méně lepilo, dejte si před manipulací s ním trochu mouky na ruce.
  8. Jemně ho v mouce vyválejte a vytvarujte z něj bochánek, jehož okraje zahněte dolů a dovnitř.
  9. Připravený bochník položte na plech vyložený papírem na pečení a posypaný moukou.
  10. Nechte ho, ale ještě dalších alespoň 40 až 60 minut odstát.
  11. Za tuto dobu si předehřejte troubu na 235 stupňů Celsia.
  12. Předtím, než vložíte bochník do trouby, udělejte na něm tři zářezy.
  13. Plech v troubě vložte na střední příčku a na spodní vložte hrnec naplněný litrem a půl teplé vody.
  14. Pečeme 45 minut.
  15. Po upečení chléb vyjmeme a necháme na plechu.
  16. Poznámka: Těsto na tento chutný a křupavý chlebík můžete skladovat v lednici po dobu až dvou týdnů.