Velikonoční mazanec jako od babičky: vláčný, nadýchaný a voňavý recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 30 minut
Jan, 10. 04. 2025

Velikonoční mazanec je symbolem jara, nového života a rodinné pohody. Tento tradiční český bochánek se peče už po staletí a nesmí chybět na žádné velikonoční tabuli. Díky kombinaci rozinek, citronové kůry a mandlí má nezaměnitelnou chuť a vůni, kterou si zamilují malí i velcí. Ať už ho podáváte s máslem ke snídani nebo jako sladkou tečku po obědě, jeden kousek rozhodně stačit nebude.

Pro 10 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Nejprve si připravte kvásek. Vlažné mléko nalijte do misky, přidejte rozdrobené droždí, lžíci cukru a trochu mouky. Promíchejte a nechte asi 10–15 minut vzejít.
  • Mezitím si rozinky namočte do rumu. Ve větší míse smíchejte zbylý cukr, mouku, citronovou kůru, vanilkový cukr, špetku soli a 1 vejce. Přilijte vzešlý kvásek a rozpuštěné (ne horké) máslo.
  • Vypracujte hladké těsto. Hněťte ho alespoň 10 minut – ideálně ručně nebo v robotu. Nakonec zapracujte scezené rozinky a nasekané mandle.
  • Těsto nechte kynout. Přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo na cca 1,5 hodiny, dokud nezdvojnásobí objem.
  • Vytvarujte bochánek. Na pomoučněném vále z těsta vytvarujte mazanec, přeneste na plech s pečicím papírem a nechte ještě 30 minut kynout.
  • Předehřejte troubu na 170 °C. Mazanec potřete rozšlehaným vejcem, nařízněte do kříže a případně posypte mandlemi.
  • Pečte přibližně 40–45 minut. Pokud začne rychle hnědnout, zakryjte ho alobalem.

Čas přípravy

⏱️ Celkový čas: 2,5 hodiny (z toho 30 min aktivní práce)

Počet porcí

🥖 1 velký mazanec = cca 10 porcí

Závěr

Velikonoční mazanec je klasika, která nikdy nezklame. Při dodržení postupu bude krásně nadýchaný, vláčný a plný chuti. Vůně rozinek, citronu a másla provoní celý byt a připomene vám dětství. Upečte si ho letos sami a překvapte rodinu tradiční dobrotou, kterou si zamilujete hned po prvním soustu.