Velikonoční koláč s mákem a ořechy: tradiční chuť, která neomrzí recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 90 minut
Jan, 16. 04. 2025

Hledáte sváteční koláč, který potěší celou rodinu? Vyzkoušejte tento lahodný velikonoční koláč s makovou a ořechovou náplní. Díky kombinaci švestkového a meruňkového džemu, jemného kynutého těsta a dvou bohatých náplní vzniká dezert, který zaručeně zmizí jako první ze stolu. Perfektní volba nejen na Velikonoce, ale i pro jiné slavnostní chvíle.

Pro 12 porcí

Ingredience

Maková náplň:

Ořechová náplň:

Na povrch:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Do vlažné perlivé vody přidáme sušené droždí, necháme 5 minut odstát. Poté vmícháme cukr, olej a postupně i mouku. Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na tři stejné části.
  • Příprava náplní: Makovou náplň připravíme smícháním mletého máku s moučkovým cukrem. Ořechovou náplň vytvoříme stejným způsobem – smícháme mleté vlašské ořechy s moučkovým cukrem.
  • Skládání koláče: První díl těsta rozválíme a položíme do vymazaného plechu. Potřeme ho švestkovým džemem a rovnoměrně posypeme makovou směsí. Položíme druhý plát těsta, potřeme ho meruňkovým džemem a posypeme ořechovou směsí. Nakonec přidáme třetí plát těsta, jemně přitlačíme a necháme koláč 30 minut kynout.
  • Pečení: Před pečením propícháme koláč na několika místech špejlí až ke dnu. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 30 minut, dokud povrch nezezlátne.
  • Zdobení: Upečený koláč opatrně překlopíme tak, aby maková vrstva byla nahoře. Ještě horký koláč potřeme meruňkovým džemem a posypeme mletými ořechy. Necháme důkladně vychladnout.

Celková doba přípravy:

90 minut (včetně kynutí a pečení)

Počet porcí:

12–15 porcí

Závěr receptu:

Tento velikonoční koláč s makem a ořechy je poctivým domácím dezertem, který v sobě spojuje to nejlepší z tradiční české a slovenské kuchyně. Skvěle se hodí na slavnostní stůl a díky své vláčnosti a bohaté náplni chutná skvěle i několik dní po upečení. Podávejte s šálkem čaje nebo kávy a vychutnejte si chuť domova v každém soustu.