Vánoční jemné oválky slepované marmeládou recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 20 porcí
  • 40 minut
Jan, 22. 09. 2025

Jemnější než klasické linecké a krásně křehké díky kukuřičnému škrobu a vanilkovému pudinku v těstě. Tyto vánoční oválky se po upečení slepují marmeládou, zdobí čokoládou a oříšky – výsledek je doslova návykový kousek vánočního cukroví.

Pro 20 porcí

Ingredience

Na slepování a dokončení:

Postup přípravy

  • Zamíchejte těsto Do mísy prosejte škrob, pudinkový prášek a hladkou mouku, přidejte moučkový cukr, prášek do pečiva, žloutek, změklou Heru/máslo, zakysanou smetanu a trochu citronové kůry. Rychle vypracujte hladké těsto. Zabalte do fólie a uložte do lednice minimálně na 12 hodin (ideálně přes noc).
  • Vyválejte a vykrajujte Těsto nechte pár minut povolit, vyválejte na lehce pomoučené ploše na tloušťku cca 3–4 mm. Vykrajujte oválky a klaďte je na plech vyložený pečicím papírem.
  • Krátké pečení Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 6–8 minut do lehkého zrůžovění okrajů. Nepřepečte, oválky by zbytečně vyschly. Nechte vychladnout na mřížce.
  • Slepování marmeládou Studené oválky spárujte a slepujte tenkou vrstvou marmelády. Nechte chvilku zavadnout, aby se náplň „chytila“.
  • Zdobení čokoládou a ořechy Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni (pro lesk můžete přidat lžičku oleje). Oválky částečně namáčejte nebo stříkejte proužky. Posypte mletými ořechy. Ořechy dobře přilnou, když povrch předtím potřete kouskem marmelády nebo šťávou z kompotu.

Doba přípravy a počet porcí

  • Celková doba: cca 13 hodin (z toho práce 40 minut + chlazení těsta min. 12 hodin + pečení a dokončení 40–60 minut)

  • Počet kusů: přibližně 40–50 oválků (podle velikosti formičky)

Tipy k úspěchu

  • Těsto chlaďte dostatečně dlouho – bude se lépe vyvalovat a bude křehčí.

  • Pečte krátce – světle zlatá barva je klíč k jemnosti.

  • Skladujte v uzavíratelné dóze v chladu; po 1–2 dnech proležení chutnají ještě lépe.

Závěr

Vánoční jemné oválky slepované marmeládou jsou elegantní cukroví, které zaujme jemnou, křehkou strukturou i čistou vanilkovo-citronovou vůní. Díky kukuřičnému škrobu a pudinku se těsto doslova rozplývá na jazyku. Připravte si je s předstihem – proležení jim svědčí – a dopřejte si klasiku, která na svátečním stole nikdy nezklame.