Vanilkovo-makový zákusek podle starého receptu z roku 1856 – lahodný a nezapomenutelný dezert

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 40 minut
Jan, 25. 04. 2025

Objevte kouzlo tradičního pečení s receptem, který se dochoval z roku 1856. Tento vanilkovo-makový zákusek spojuje jemné máslové těsto s mletým mákem, hedvábný vanilkový krém s kysanou smetanou a lahodnou čokoládovou polevu. Ideální dezert pro slavnostní chvíle, sváteční pohoštění nebo jako sladká vzpomínka na časy dávno minulé.

Pro 10 porcí

Ingredience

Těsto:

Krém:

Poleva:

Postup přípravy

  • Krém: V části studeného mléka rozmíchejte pudinkový prášek. Zbytek mléka zahřejte s cukrem. Když začne vřít, přilijte rozmíchaný pudink a za stálého míchání uvařte hustý krém. Přikryjte fólií a nechte vychladnout. Vychladlý pudink vyšlehejte, přidejte máslo a nakonec vmíchejte kysanou smetanu. Důkladně promíchejte.
  • Těsto: Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, poté postupně přidávejte vejce. Vmíchejte kysanou smetanu, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec mletý mák. Těsto rozetřete na plech s pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 20 minut dozlatova. Nechte vychladnout.
  • Sestavení: Na vychladlý piškot rovnoměrně natřete vanilkový krém. Dejte vychladit a ztuhnout do lednice.
  • Poleva: Čokoládu nalámejte, přidejte olej a rozpusťte ve vodní lázni. Promíchejte dohladka. Krémem potřené těsto polijte čokoládou a nechte ztuhnout.

Celková doba přípravy a počet porcí

  • Příprava: 40 minut

  • Pečení: 20 minut

  • Chlazení: min. 2 hodiny

  • Celkem: cca 3 hodiny

  • Porcí: 20 kousků

🍰 Závěr receptu

Tento vanilkovo-makový zákusek je skvost mezi tradičními dezerty. Krásně vrstvený, jemný a chuťově vyvážený – je důkazem, že staré recepty mají stále své pevné místo na našem stole. Ať už jej připravíte ke svátečnímu obědu nebo jen pro potěšení, zaručeně si získá vaše srdce.