V létě ho vaříme každý týden! Úžasný dýňový přívarek, na kterém si pochutná vždy celá rodina recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 35 minut
Jan, 14. 07. 2025

Tento jemný dýňový přívarek s koprem  je naším rodinným favoritem už od dob dětství. Díky husté konzistenci a výrazné chuti kopru si ho oblíbí i ti, kdo běžně zeleninu nevyhledávají. Připravte si ho na lehký oběd či večeři, ideálně s uzeným masem, vajíčkem na tvrdo nebo slaninovými chipsy.

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava zeleniny Dýni oloupejte, odstraňte semínka a nastrouhejte najemno. Cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
  • Restování cibule a kopru V hrnci rozehřejte lžíci oleje nebo kousek másla. Cibuli orestujte do zlatova, přidejte nasekaný kopr a krátce orestujte společně.
  • Dušení dýně Do hrnce přisypte nastrouhanou dýni, osolte a pod pokličkou ji nechte za občasného míchání dusit, dokud nezměkne a neuvolní vlastní šťávu (cca 10–15 minut). Vodu nepřidávejte.
  • Přilévání mléka Jakmile se šťáva téměř odpaří, přilijte mléko. Poměr je přibližně 500 ml na 800 g dýně, ale množství upravte podle požadované hustoty.
  • Příprava zátrepky V malé misce rozmíchejte hladkou mouku se zakysanou smetanou, mletou paprikou a trochou mléka na hladkou pastu.
  • Zahuštění a dovaření Zátrepku vlijte do hrnce k dýni a mléku, promíchejte a nechte na mírném ohni provařit 5–7 minut, dokud přívarek nezhoustne.
  • Dochucení a servírování Ochutnejte a případně dosolte. Podávejte ihned s vařeným či dušeným masem, vejcem na tvrdo nebo slaninovými chipsy.

Celková doba přípravy

  • Příprava surovin: 10 minut

  • Dušení dýně a cibule: 15 minut

  • Příprava zátrepky a dovaření: 10 minut

  • Celkem: cca 35 minut

Závěr receptu

Tento dýňový přívarek je díky jednoduché přípravě a výrazné chuti kopru dokonalou letní i podzimní večeří. Jemná textura a krémová konzistence zaručí, že si ho zamiluje celá rodina. Připravte si ho, až budete chtít nasytit mlsné jazýčky lehkým, ale výživným pokrmem.