Úžasná fazolková polévka podle babičky recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 35 minut
Jan, 22. 09. 2025

Voňavá, jemně nakyslá a poctivě zahuštěná. Tahle klasická fazolková polévka vás vrátí do dětství a zvládnete ji i ve všední den.

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Fazolky očistěte a pokrájejte na kratší kousky. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky.
  • Do hrnce dejte vodu nebo vývar, přidejte fazolky, brambory, bobkové listy, česnek, osolte a lehce opepřete. Přiveďte k varu a vařte zhruba 15 minut do poloměkka.
  • V misce promíchejte mouku se sladkou paprikou a rozšlehejte se 150 ml studené vody nebo smetany, aby nevznikly hrudky.
  • Za stálého míchání vlijte do hrnce a vařte dalších 8–10 minut, až polévka zhoustne a zelenina změkne. Podle potřeby dolijte vodu pro požadovanou hustotu.
  • Zjemněte smetanou, krátce prohřejte. Odstavte a dochuťte citronovou šťávou nebo octem tak, aby byla chuť příjemně svěží. Dle chuti dolaďte solí a pepřem.

Doba a porce:

Celková doba 35–40 minut

Počet porcí 4

Tipy:

  • Sterilované fazolky přidejte až v polovině vaření, jsou už měkké.

  • Kdo má rád výraznější bylinkový tón, přidejte špetku sušené majoránky až na závěr.

  • Část brambor můžete rozšťouchat přímo v hrnci pro přirozenější zahuštění.

Závěr:

Fazolková polévka podle babičky je důkaz, že z pár základních surovin vznikne syté a hřejivé jídlo. Díky jemnému zahuštění a svěžímu dochucení kyselostí chutná vyváženě a skvěle zasytí. Podávejte s krajícem čerstvého chleba a máte hotový poctivý oběd během chvilky.

Recept na krémovou houbovou polévku

Houbové
40 minut
0
(0)
04. 06. 2025 Jan