Už žádný kupovaný houskový knedlík – domácí recept jako od babičky

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 55 minut
Jan, 01. 07. 2025

Máte dost chemie z balených knedlíků? Naučte se připravit nadýchané kynuté houskové knedlíky, které chutnají stejně jako z babiččiny kuchyně. S tímto jednoduchým receptem od Petry je zvládne opravdu každý.

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava kvásku a těsta V míse rozdrobejte droždí, zasypte lžící cukru (lze i špetkou), zalijte trochou vlažného mléka a nechte 5 minut aktivovat. Pak přidejte zbytek mléka, vejce, sůl, hrubou mouku a nakonec kostičky pečiva. Vypracujte hladké nelepivé těsto (robotem s hákem 5–7 min, ručně 10 min).
  • První kynutí Mísu přikryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout 45 minut, dokud těsto nezdvojnásobí objem.
  • Tvarování a druhé kynutí Těsto rozdělte na dvě stejné části a vytvarujte dva válečky o průměru cca 6–7 cm. Válečky přendejte na pomoučený tác, lehce je potřete olejem a nechte pod utěrkou dokynout 15 min.
  • Vaření na páře Do hrnce či pařáku přiveďte vodu k varu. Válečky položte na pařák nebo perforovaný talíř vyložený utěrkou (zabráníte lepivosti), přiklopte a vařte na mírném plameni 25 min. Jednou za dobu vaření lze páru rychle uvolnit, ale nepodlévejte.
  • Krájení a podávání Hotové knedlíky ihned vyjměte a nechte několik sekund odpočinout. Nakrájejte nití nebo velmi ostrým nožem na plátky silné asi 1,5 cm.

Celková doba přípravy

  • Příprava těsta: 15 minut

  • Kynutí (1. fáze): 45 minut

  • Tvarování a dokynutí: 15 minut

  • Vaření na páře: 25 minut

  • Celkem: 1 hodina 40 minut

Závěr receptu

S tímto receptem už nikdy nebudete sahat po kupovaných houskových knedlících. Díky svěžímu droždí a čerstvému pečivu získáte nadýchané, měkké knedlíky, které skvěle doplní omáčky, guláše i pečené maso. Věřte, že chuť domácích knedlíků se rodině zaryje pod nehty.