Ultra šťavnatý jablečný koláč, který peču alespoň 2× měsíčně recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 65 minut
Jan, 13. 11. 2025

Tenhle jablečný koláč není žádná obyčejná klasika, ale opravdový hit, který si zamiluje celá rodina. Křehké těsto, voňavá skořice a šťavnatá jablka vytvářejí dokonalou kombinaci, kterou prostě nejde přestat jíst. Peču ho alespoň dvakrát do měsíce – nejen proto, že je jednoduchý, ale hlavně proto, že se vždycky sní do posledního drobečku. Připravte si formu, zapněte troubu a pojďme společně vykouzlit ten nejšťavnatější koláč pod sluncem!

Pro 8 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na náplň:

Na ozdobu (volitelné):

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Do mísy dejte mouku, cukr, špetku soli a studené máslo. Prsty vytvořte drobenku, poté přidejte vejce a citronovou šťávu. Rychle vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v lednici.
  • Příprava jablečné náplně: Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. V míse je promíchejte s moučkovým cukrem, skořicí, vanilkovým cukrem a kukuřičným škrobem. Pokud jsou jablka hodně šťavnatá, přidejte trochu více škrobu.
  • Zpracování těsta: Dvě třetiny těsta rozválejte na pomoučeném vále a přeneste do koláčové formy (cca 24 cm průměr). Dno několikrát propíchněte vidličkou. Zbylé těsto si nechte na vrchní část koláče nebo na vytvoření mřížky.
  • Plnění a tvarování: Na těsto rozprostřete jablečnou náplň a přikryjte ji zbytkem těsta nebo mřížkou. Okraje přitlačte, aby se během pečení neodlepily. Vrch potřete rozšlehaným vejcem, díky kterému získá koláč krásně zlatavou barvu.
  • Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut, dokud koláč nezezlátne a náplň nezačne bublat. Po upečení ho nechte alespoň 20 minut odpočinout, aby se náplň usadila.

Celková doba přípravy

65 minut

Počet porcí

8 porcí

Závěr

Tento ultra šťavnatý jablečný koláč je důkazem, že klasika nikdy nezklame – zvlášť když je připravená s láskou. Vláčná jablečná náplň se dokonale snoubí s křehkým těstem a vůně skořice provoní celý domov. Skvěle chutná teplý i studený, samotný nebo s kapkou vanilkové omáčky či kopečkem zmrzliny. Pečte ho s radostí – protože jednou ho ochutnáte a bude se vám chtít péct znovu a znovu.