Tvarohový koláč ze zakysané smetany – jemný a vláčný dezert, který si zamilujete recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 75 minut
Jan, 13. 05. 2025

Tradiční koláč s krémovou náplní, citronovým nádechem a křehkým těstem – ideální na každý den i slavnostní chvíle

Tvarohový koláč ze zakysané smetany patří mezi osvědčené domácí recepty, které si získají vaše srdce i chuťové pohárky. Spojení jemného pudinkového krému se zakysanou smetanou, citronovou kůrou a křehkým máslovým těstem vytváří dezert, který se hodí k odpolední kávě i jako sladké pohoštění pro návštěvu. Je jednoduchý na přípravu, přesto chuťově naprosto dokonalý.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na krém:

Postup přípravy

  • Příprava těsta Z mouky, změklého másla, cukru, vejce, mléka a špetky soli vypracujte hladké, hutnější těsto. Zabalte ho do fólie nebo přikryjte alobalem a uložte na 30 minut do chladničky.
  • Krémová náplň V hrnci uvařte z mléka, cukru a pudinkového prášku hustý pudink. Nechte jej za občasného míchání vychladnout. Do vychladlého pudinku vmíchejte zakysanou smetanu, citronovou šťávu i nastrouhanou kůru. Pokud používáte rozinky, nyní je do krému přidejte.
  • Sestavení koláče Těsto rozdělte na dvě části. Každou rozválejte do tvaru obdélníku velikosti plechu (cca 20 × 30 cm). První polovinu přendejte na plech vyložený pečicím papírem, navrch rovnoměrně rozetřete krémovou náplň a přikryjte druhým plátem těsta.
  • Pečení Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 25–30 minut, dokud povrch koláče nezezlátne. Nechte důkladně vychladnout.
  • Servírování Před podáváním posypte moučkovým cukrem. Podávejte vychlazené, ideálně po několika hodinách v lednici – chutě se krásně propojí.

Celková doba přípravy: cca 75 minut (včetně chlazení těsta)

Počet porcí: cca 12 kusů (forma 20 × 30 cm)

Závěr

Tvarohový koláč ze zakysané smetany je recept, ke kterému se budete rádi vracet. Vyniká nejen svou chutí, ale i jednoduchostí přípravy. Hodí se na víkendové mlsání i pro hosty. Vyzkoušejte ho jednou – a stane se stálicí vaší kuchyně. Uchvátí svou vláčností, jemností i lehkou svěží chutí citronu.