Tvarohový koláč "Rosa": Krémový dezert, který vždy vyjde recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 75 minut
Jan, 27. 02. 2025

Tvarohový koláč “Rosa” je tradiční recept, který se ve vaší rodině zaručeně stane oblíbeným. Tento koláč s jemným základem a tvarohovou plnkou je proslulý svou nadýchanou texturou a zlatavými “kapkami” na povrchu, které vzniknou během pečení. Pokud hledáte dezert, který nikdy nespadne a vždy se podaří, tento je ideální volbou.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na tvarohový krém:

Na sníh:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: V míse smíchejte všechny ingredience na těsto: mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr, práškový cukr, máslo a žloutky. Vymíchejte těsto a rovnoměrně ho rozprostřete na plech, který můžete vyložit pečicím papírem nebo vymazat tukem a posypat strouhankou.
  • Příprava tvarohového krému: Do misky vložte 2 celá vejce a 2 žloutky, přidejte 3/4 hrnku cukru a vanilkový cukr. Míchejte, dokud se vše nespojí. Poté postupně přidávejte jemný tvaroh a všechny ingredience dobře promíchejte. Následně přidejte olej, mléko, smetanový puding a znovu dobře promíchejte, až vznikne hladká tvarohová hmota.
  • Spojení těsta a krému: Tvarohový krém nalijte na připravené těsto na plechu a zarovnejte povrch.
  • Pečení: Pečte v předehřáté troubě při teplotě 180 °C asi 40–45 minut. Po uplynutí této doby by měl být okraj koláče zlatavý. Před koncem pečení (asi 5–10 minut před dopečením) si připravte sníh z bílků. Všechny bílky vyšlehejte do tuha a postupně přidávejte 0,5 hrnku cukru, dokud se cukr nerozpustí.
  • Dokončení pečení: Hotový koláč vyjměte z trouby a na horký krém nalijte připravený sníh. Zarovnejte ho a můžete vytvořit vzory vidličkou. Koláč vraťte do trouby a pečte ještě 10 minut při 170 °C, dokud sníh nezpevní, ale nezhnědne.
  • Chlazení: Koláč nechte prudce vychladnout na studeném místě. Při chladnutí se na sněhu objeví zlaté cukrové kapky. Nejlepší je nechat koláč chladnout v lednici přes noc. Po vychladnutí ho můžete nakrájet a podávat.

Celková doba přípravy:

  • Příprava: 20 minut
  • Pečení: 50–55 minut
  • Počet porcí: 12–16

Závěr

Tvarohový koláč “Rosa” je díky své jemné struktuře a zlatým kapkám na povrchu nejen lahodný, ale i vizuálně atraktivní. Tento recept je ideální pro rodinné oslavy nebo víkendové pečení. Určitě se stane oblíbeným dezertem ve vaší domácnosti. Nezapomeňte si ho užít s šálkem čaje nebo kávy!