Tvarohový koláč Izaura: retro dezert z dětství, který si zamilujete recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 80 minut
Jan, 05. 06. 2025

Tvarohový koláč Izaura patří mezi tradiční recepty, které se dědí z generace na generaci. Spojuje vláčné kakaové těsto s bohatou tvarohovou náplní a osvěžující citronovou polevou. Tento retro moučník si pamatují naše babičky a s oblibou ho pečou i dnešní hospodyňky – jeho vláčnost, šťavnatost a jemná chuť z něj dělají dokonalý dezert ke kávě i na rodinné oslavy.

Pro 12 porcí

Ingredience

Kakaové těsto:

Tvarohová náplň:

Poleva:

Postup přípravy

  • Příprava kakaového těsta: V malém hrnci zahřej máslo, vodu, cukr a kakao. Míchej, dokud se vše nerozpustí a nevznikne hustší kakaová směs. Nech ji vychladnout. Mezitím vyšlehej bílky na tuhý sníh. Do vychladlé kakaové směsi postupně zašlehej žloutky, přidej mouku smíchanou s práškem do pečiva a důkladně promíchej. Nakonec zlehka vmíchej ušlehaný sníh.
  • Tvarohová náplň: Žloutky vyšlehej s cukrem a pudinkem, přidej změklé máslo a vymíchej do hladka. Poté přidej tvaroh a důkladně spoj. Nakonec vmíchej tuhý sníh z bílků.
  • Sestavení koláče: Na vymazaný a vysypaný plech nalij polovinu kakaového těsta. Rovnoměrně na něj rozetři tvarohový krém a zakryj zbytkem kakaového těsta.
  • Pečení: Koláč peč v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 50 minut. Po upečení nech vychladnout.
  • Citronová poleva: V misce smíchej šťávu z citronu s práškovým cukrem tak, aby vznikla hladká poleva. Nalij ji na vychladlý koláč a nech ztuhnout.

Čas přípravy

Příprava: 30 minut

Pečení: 50 minut

Celková doba: cca 1 hodina 20 minut

Počet porcí

12–15 porcí

Závěr

Tvarohový koláč Izaura je ideálním receptem pro milovníky tradiční české a slovenské kuchyně. Kombinace kakaového korpusu, jemného tvarohu a svěží citronové polevy vytváří harmonii chutí, která nikdy nezklame. Ať už ho upečeš na víkend, nebo jako pohoštění pro návštěvu, vždy sklidíš úspěch. Uchovej tento recept – je to kousek sladké nostalgie.