Tvarohový hrnkový koláč s kakaovým „mramorem“ a čoko polevou recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 40 minut
Jan, 26. 08. 2025

Rychlý tvarohový hrnkový koláč s kakaovým korpusem, vanilkovým tvarohovým krémem a čokoládovou polevou. Snadný recept, který je hotový raz dva a chutná celé rodině.

Rychlý, vláčný a nadýchaný tvarohový koláč, který zvládnete z pár surovin na hrnky. Dva druhy těsta vytvoří efektní mramor, uprostřed čeká jemný vanilkovo-tvarohový krém a nahoře lehká čokoládovo-smetanová poleva. Ideální moučník ke kávě i pro rodinné oslavy.

Pro 8 porcí

Ingredience

Ingredience na korpus:

Ingredience na krém:

Ingredience na polevu:

Postup přípravy

  • Těsto – základ: Vejce vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Přilijte olej a mléko, krátce prošlehejte. Vmíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva do hladkého těsta a rozdělte na dvě poloviny.
  • Těsto – ochucení: Do jedné poloviny vmíchejte kakao a Granko, druhou nechte světlou.
  • Pečení korpusu: Menší plech (cca 20 × 30 cm) vyložte pečicím papírem. Nalijte světlé těsto, zarovnejte a navrch rovnoměrně rozlijte kakaové těsto. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut (špejle musí vyjít suchá). Nechte zcela vychladnout.
  • Krém: Z mléka, cukru a pudinkových prášků uvařte hustý pudink. Do horkého vmíchejte máslo a míchejte do rozpuštění. Nechte zchladnout na vlažno a potom zašlehejte tvaroh a podle chuti pár kapek rumu. Krém rozetřete na vychladlý korpus.
  • Poleva: Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, stáhněte z tepla a vmíchejte studenou zakysanou smetanu do hladka. Nalijte na krém a uhlaďte.
  • Chlazení: Koláč dejte alespoň na 2 hodiny vychladit, ideálně přes noc, aby krém i poleva pěkně zpevnily. Poté krájejte na řezy.

Počet porcí: 16 řezů

Celková doba přípravy: cca 3 hodiny 10 minut (z toho práce 40–50 minut; zbytek chlazení)

Poznámka k mírám: 1 hrnek = 250 ml

Tipy:

  • Pokud chcete výraznější mramor, nanášejte těsta po lžících střídavě a lehce je proškrábněte špejlí.

  • Do krému lze přimíchat nastrouhanou citronovou kůru pro svěžest.

  • Polevu můžete dekorovat i pruhy z bílé zakysané smetany a vytvořit vzor špejlí.

Závěr

Tenhle hrnkový tvarohový koláč je ideální, když potřebujete spolehlivý a efektní dezert bez složité práce. Vláčný korpus, jemný tvarohový krém a lehká čokoládová poleva z něj dělají jistotu, po které se na talíři jen zapráší. Uložte si recept – hodí se na všední dny i slavnostní chvíle.