Tvarohové taštičky s povidly: Rychlá klasika s perníkem a přepuštěným máslem recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 45 minut
Jan, 03. 09. 2025

Tvarohové taštičky s povidly jsou poctivý český dezert, který zvládnete i ve všední den. Tvarohové těsto bez kynutí se vypracuje během pár minut a krásně drží tvar. Hustá povidlová náplň nevyteče, taštičky zůstanou šťavnaté a jemné. Finální posyp strouhaným perníkem a přeliv z přepuštěného másla jim dodá nostalgickou chuť „jako od babičky“.

Pro 4 porce

Ingredience

Na těsto:

Na náplň:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Zadělejte těsto. V míse spojte tvaroh, mouku, vejce, sůl a změklé máslo. Zpracujte v hladké, pružné a nelepivé těsto. Správně vyhnětené těsto se nelepí na ruce ani na vál.
  • Vyválíte a nakrájíte. Na lehce pomoučené ploše vyválejte plát silný asi 3 mm a rádýlkem nakrájejte čtverce cca 6 × 6 cm. Okraje čtverců potřete bílkem, aby se při vaření dobře zatavily.
  • Plnění a tvarování. Do středu každého čtverce dejte lžičku povidel a přehněte do trojúhelníku. Kraje pečlivě přitiskněte bříškem prstu, případně ještě zpevněte hrotem vidličky. Důkladné utěsnění je klíčové, aby náplň neunikala.
  • Vaření. V širokém hrnci přiveďte k varu dostatek vody a osolte ji lžičkou soli. Vkládejte taštičky po dávkách, zlehka je podeberte ode dna, aby se nepřichytily. Od vyplavání vařte 5 minut, pak je děrovanou lžící vyjměte.
  • Servírování. Horké taštičky rozdělte na talíře, přelijte přepuštěným máslem, bohatě posypte strouhaným perníkem a lehce zasněžte moučkovým cukrem.

Celková doba přípravy: 45–55 minut

Počet porcí: 4 (cca 24–28 taštiček podle velikosti)

Tipy pro jistý úspěch

  • Povidla volte opravdu hustá; řidší můžete zpevnit lžičkou strouhaného perníku.

  • Tvaroh používejte v kostce; vaničkový je příliš vlhký a těsto by měklo.

  • Taštičky vařte po menších dávkách, aby voda neztratila var a těsto nezvodnatělo.

Závěr

Tvarohové taštičky s povidly dokazují, že z pár základních surovin vznikne dezert s výraznou chutí a minimem práce. Těsto je pružné, snadno se tvaruje a díky bílku perfektně drží spoj. Přepuštěné máslo a perník dodají finiši charakter – ideální sladká tečka po obědě i rychlá dobrota ke kávě.