Trojúhelníčky z filo těsta se špenátem a fetou – rychlý a křupavý předkrm recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 35 minut
Jan, 06. 05. 2025

Chutné a křehké trojúhelníčky z tenkého filo těsta, které si zamilujete

Hledáte originální a rychlý recept na předkrm? Vyzkoušejte trojúhelníčky z filo těsta plněné špenátem a fetou. Tento recept je inspirovaný řeckou kuchyní a připomíná tradiční spanakopitu. Díky křupavému těstu, jemné náplni a jednoduché přípravě se skvěle hodí jako lehký předkrm, pohoštění na oslavu nebo vegetariánská svačina.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na náplň:

Na potření:

Postup přípravy

  • Náplň: Špenát krátce povařte nebo poduste, nechte okapat a nasekejte nadrobno. Fetu nakrájejte na malé kostičky. V míse promíchejte špenát, fetu, sůl a pepř.
  • Vaječná směs: V jiné míse smíchejte vejce, mléko, olej, vodu a sůl – vznikne tekutá směs na potírání těsta.
  • Příprava těsta: Rozložte první plát filo těsta na pracovní plochu a potřete ho vaječnou směsí. Překryjte druhým plátem, opět potřete a přiložte třetí plát. Získáte trojvrstvý základ.
  • Plnění: Na připravené těsto rovnoměrně naneste špenátovo-fetovou náplň. Těsto pevně srolujte do rolády.
  • Tvarování: Roládu nakrájejte šikmo na trojúhelníky (nebo špalíčky). S těstem pracujte rychle, aby neosychalo.
  • Pečení: Trojúhelníčky přeneste na plech s pečicím papírem. Potřete je žloutkem a posypte mákem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C cca 15 minut, dokud nezezlátnou.

Doba přípravy a počet porcí

  • Celková doba přípravy: cca 35 minut

  • Počet porcí: cca 12 trojúhelníčků

Závěr

Trojúhelníčky z filo těsta se špenátem a fetou jsou ideálním předkrmem, který kombinuje lehkost, křupavost a intenzivní chuť. Vynikající jsou horké i vlažné a skvěle se hodí k jogurtovému dipu nebo jako součást slavnostního bufetu. Vyzkoušejte je třeba už dnes!