Tradiční větrníky s vanilkovým krémem – nadýchaný dezert jako od babičky recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 30 minut
Jan, 14. 05. 2025

Větrníky z odpalovaného těsta patří mezi nejoblíbenější zákusky české kuchyně. Jsou nadýchané, jemné, plněné lahodným vanilkovým krémem a šlehačkou. Tento recept pochází z osvědčené rodinné kuchařky a zaručuje, že si připravíte domácí větrníky jako z nejlepší cukrárny.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na odpalované těsto:

Na vanilkový krém:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: V hrnci zahřejte vodu s olejem. Jakmile začne směs vřít, vsypte hladkou mouku a za stálého míchání míchejte, dokud nevznikne hladké těsto, které se nelepí na stěny hrnce. Nechte těsto mírně vychladnout. Poté do něj po jednom zašlehávejte vejce – vždy důkladně vmíchejte, než přidáte další.
  • Tvarování a pečení větrníků: Pomocí cukrářského sáčku nebo lžící tvořte na plech vyložený pečicím papírem malé větrníky (kroužky o průměru cca 6 cm). Pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C přibližně 8 minut, poté snižte teplotu na 180 °C a dopečte dalších 20 minut dozlatova. Během pečení troubu neotvírejte, aby těsto nespadlo.
  • Příprava vanilkového krému: Mléko přiveďte téměř k varu. V jiné nádobě vyšlehejte vejce s cukrem a moukou do hladké směsi. Za stálého míchání pomalu přilévejte horké mléko. Směs vraťte na plotnu a za stálého míchání vařte, dokud krém nezhoustne. Nakonec přidejte vanilkový extrakt a nechte vychladnout.
  • Dokončení: Vychladlé větrníky podélně rozřízněte. Spodní část naplňte vanilkovým krémem a vyšlehanou smetanou. Přiklopte vrchní část a případně poprašte moučkovým cukrem.

Celková doba přípravy:

  • Příprava: 30 minut

  • Pečení: 30 minut

  • Chlazení a plnění: 30 minut

  • Celkem: cca 1,5 hodiny

Počet porcí:

12–15 větrníků (podle velikosti)

Závěr receptu

Domácí větrníky z odpalovaného těsta jsou klasickým dezertem, který potěší při každé slavnostní příležitosti i ke kávě během víkendu. Díky jemnému krému a nadýchané struktuře si je oblíbí celá rodina. Pokud je jednou vyzkoušíte, budete je péct znovu a znovu.