Tradiční velikonoční beránek: vláčný, voňavý a nadýchaný recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 60 minut
Jan, 11. 04. 2025

Beránek je jedním z nejtypičtějších velikonočních symbolů. Peče se z piškotového, tvarohového nebo máslového těsta a jeho vůně okamžitě navodí slavnostní atmosféru. Tento nadýchaný a jemně citronový beránek potěší nejen děti, ale i dospělé, a bude ozdobou každé sváteční tabule.

 

Pro 10 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte olej, mléko, citronovou kůru a vanilkový cukr.
  • Přimíchejte mouku s práškem do pečiva.
  • Z bílků vyšlehejte tuhý sníh se špetkou soli a opatrně ho vmíchejte do těsta.
  • Formu na beránka důkladně vymažte a vysypte moukou.
  • Nalijte těsto do formy a pečte při 170 °C asi 45 minut.
  • Po upečení vyklopte a po vychladnutí posypte moučkovým cukrem.

Čas přípravy

⏱️ 60 minut

Počet porcí

🥮 1 beránek = cca 10 porcí

Závěr

Velikonoční beránek je sladkou klasikou, která potěší každého. Vláčný, jemně vonící po citronu a krásně držící tvar. Vsaďte na tradici a upečte ho letos doma – výsledek stojí za to.