Vynikající tradiční ukrajinský boršč recept
- Sředně těžká přípava
- 4 porce
- 100 minut
Pro 4 porce
Ingredience
Postup přípravy
- Jako první se budeme věnovat masu. Všechny druhy masa, případně uzené kosti umyjeme a dáme do velkého hrnce.
- Zalijeme studenou vodou a vaříme na mírném ohni asi 2 hodiny.
- Maso vybereme (vepřové o něco dříve než hovězí), nakrájíme na menší kostky a vrátíme zpět do vývaru.
- Mezitím si očistíme kořenovou zeleninu, zelí, cibuli a česnek a nakrájíme vše nadrobno. Červenou řepu si můžeme předvařit ve slupce, aby neztratila krásnou fialovo-růžovou barvu.
- Na cibuli se sádlem si krátce podusíme kořenovou zeleninu a zalijeme ji trochou vývaru z masa.
- Když je zelenina poloměkká, přidáme ji do horkého vývaru s masem. Přidáme i nakrájené zelí, brambory nakrájené na kostičky a bobkové listy, pepř a sůl.
- Na sádle si podusíme na kostičky nakrájenou převařenou červenou řepu a přidáváme postupně rajčatový protlak a dochucujeme octem, případně i cukrem.
- K červené řepy přidáme buď nakrájený nebo prolisovaný česnek.
- Celou směs přimícháme k vývaru.
- Dochutíme, pokud je třeba. Podáváme s kyselou pochoutkové smetanou, protože ta je k boršče ideální.
- U boršče je třeba dodržovat jednotlivou posloupnost kroků.
- Suroviny je důležité dusit odděleně, aby se nám chutě později dobře propojili.
- Věřím, že boršč milujete stejně jako my, a že si na tomto receptu pochutnáte. Dobrou chuť.