Vynikající tradiční ukrajinský boršč recept

4.8
(53)

  • Sředně těžká přípava
  • 4 porce
  • 100 minut
Tomáš, 28. 05. 2024

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Jako první se budeme věnovat masu. Všechny druhy masa, případně uzené kosti umyjeme a dáme do velkého hrnce.
  • Zalijeme studenou vodou a vaříme na mírném ohni asi 2 hodiny.
  • Maso vybereme (vepřové o něco dříve než hovězí), nakrájíme na menší kostky a vrátíme zpět do vývaru.
  • Mezitím si očistíme kořenovou zeleninu, zelí, cibuli a česnek a nakrájíme vše nadrobno. Červenou řepu si můžeme předvařit ve slupce, aby neztratila krásnou fialovo-růžovou barvu.
  • Na cibuli se sádlem si krátce podusíme kořenovou zeleninu a zalijeme ji trochou vývaru z masa.
  • Když je zelenina poloměkká, přidáme ji do horkého vývaru s masem. Přidáme i nakrájené zelí, brambory nakrájené na kostičky a bobkové listy, pepř a sůl.
  • Na sádle si podusíme na kostičky nakrájenou převařenou červenou řepu a přidáváme postupně rajčatový protlak a dochucujeme octem, případně i cukrem.
  • K červené řepy přidáme buď nakrájený nebo prolisovaný česnek.
  • Celou směs přimícháme k vývaru.
  • Dochutíme, pokud je třeba. Podáváme s kyselou pochoutkové smetanou, protože ta je k boršče ideální.
  • U boršče je třeba dodržovat jednotlivou posloupnost kroků.
  • Suroviny je důležité dusit odděleně, aby se nám chutě později dobře propojili.
  • Věřím, že boršč milujete stejně jako my, a že si na tomto receptu pochutnáte. Dobrou chuť.