Tradiční plněné papriky podle babičky: 50 let prověřený recept, který vždycky zmizí ze stolu

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 70 minut
Jan, 21. 08. 2025

Hledáte plněné papriky, které nejsou „jen další“ klasika? Tohle je rodinný recept prověřený desítkami let – šťavnaté papriky plněné voňavou směsí mletého masa, rýže a bylinek se dusí v rajčatové omáčce do dokonalé jemnosti. Jednoduchý postup, skvělé suroviny a jistý výsledek, který si zamiluje celá rodina.

Pro 6 porcí

Ingredience

Papriky a náplň:

Omáčka:

Postup přípravy

  • Příprava paprik a rýže Paprikám odřízněte vršky, vyjměte semínka a opláchněte. Rýži uvařte v osolené vodě na skus, slijte a nechte vychladnout.
  • Základ náplně Na pánvi rozehřejte olej nebo sádlo, zpěňte najemno nasekanou cibuli dozlatova. Nechte lehce zchladnout.
  • Masová směs Do mísy dejte mleté maso, uvařenou rýži, osmaženou cibuli, vejce, nasekanou petržel, majoránku, sůl a pepř. Důkladně promíchejte, až vznikne soudržná směs.
  • Plnění paprik Papriky naplňte masovou směsí po okraj (neutlačujte příliš, směs se při dušení jemně rozvine). Vrchní části můžete přikrýt odstřiženými „čepičkami“.
  • Dušení v omáčce Do širokého hrnce vlijte rajčatovou omáčku, případně lehce dolaďte solí a pepřem. Vložte plněné papriky těsně vedle sebe. Přiveďte k varu, poté stáhněte na mírný plamen, přiklopte a duste 50–65 minut, dokud papriky nezměknou a náplň nebude propečená.
  • Podávání Podávejte horké s čerstvým pečivem, rýží nebo bramborovou kaší. Omáčku podle chuti zjemněte lžící smetany.

Počet porcí: 5–6

Celková doba přípravy: 70–85 minut (20 min příprava, 50–65 min dušení)

Náročnost: snadná

Tipy:

  • Máte raději plnější omáčku? Na konci ji krátce provařte s lžičkou cukru a špetkou majoránky.

  • Část rýže lze nahradit vařenou pohankou nebo ječmennými kroupami pro rustikálnější chuť.

  • Pokud rádi pálivé, přidejte kuličku drceného chilli do omáčky.

Závěr

Plněné papriky podle babičky jsou návrat k poctivé kuchyni: srozumitelný recept, minimum surovin a maximální chuť. Skvěle se hodí na víkendový oběd i jako jídlo „na druhý den“, kdy se chutě ještě více propojí. Uložte si recept – budete se k němu vracet.