Tradiční makový koláč z babiččiny knihy receptů

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 75 minut
Jan, 21. 07. 2025

Tento makový koláč podle starodávného rodinného receptu nabízí kombinaci jemného máslového těsta, bohaté makové náplně a křupavé drobenky navrchu. Díky jednoduchým surovinám a tradiční přípravě se stane oblíbenou součástí vaší domácí cukrárny.

Pro 8 porcí

Ingredience

Těsto:

Maková náplň:

Drobenka:

Postup přípravy

  • Těsto Máslo utřete s moučkovým cukrem do světlé, nadýchané pěny. Postupně zapracujte vejce. Do směsi prosejte mouku s práškem do pečiva a zpracujte hladké těsto. Těsto rozetřete na dno vymazaného a moukou vysypaného plechu (29 × 33 cm).
  • Maková náplň V kastrůlku přiveďte k varu mléko s cukrem a makem. Za stálého míchání přisypte krupici a vařte 1–2 minuty, až směs zhustne. Nechte náplň mírně vychladnout a pak ji rovnoměrně rozetřete na připravené těsto.
  • Drobenka Smíchejte mouku, cukr a vanilkový cukr. Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a rukama vytvořte hrubou drobenku. Drobenkou posypte celou plochu makové náplně.
  • Pečení Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzduch 160 °C). Pečte 35 minut, dokud povrch nezíská zlatavou barvu. Po upečení nechte koláč vychladnout, poté nakrájejte na plátky.

Počet porcí

~16 plátků

Celková doba přípravy

  • Příprava těsta: 15 min

  • Příprava náplně: 15 min

  • Sestavení a drobenka: 10 min

  • Pečení: 35 min

    Celkem: cca 1 h 15 min

Závěr

Tento makový koláč podle babičky vás potěší svou vyváženou chutí a nadýchanou strukturou. Mak dodává jemnou sladkost a drobenka příjemnou křupavost. Ideální k odpolední kávě nebo slavnostnímu rodinnému posezení.