Tradiční makový a ořechový závin bez kvásku – recept na křehké těsto

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 15 porcí
  • 60 minut
Jan, 05. 08. 2025

Vyzkoušejte našich oblíbených 3 závinů s makovou a ořechovou náplní bez kvásku. Jednoduché máslové těsto, rychlá příprava a závin zůstane vláčný až týden.

Tento recept na makový a ořechový závin bez kvásku kombinuje jemné máslové těsto s bohatou náplní podle vašich chutí. Díky kysané smetaně a margarínu je těsto křehké, přitom snadno zpracovatelné, a závin zůstane vláčný i několik dní. Připravte si hned tři záviny – dva s makem a jeden s vlašskými ořechy – a pohostíte rodinu i přátele na každé oslavě.

Pro 15 porcí

Ingredience

Na těsto (na 3 záviny):

Na makovou náplň (2 záviny):

Na ořechovou náplň (1 závin):

Postup přípravy

  • Příprava těsta Margarín s vejcem vyšlehejte do pěny. Přidejte kysanou smetanu, cukr, sůl, prášek do pečiva a mléko. Postupně vmíchejte mouku, až vznikne hladké, mírně lepivé těsto. Nechte ho krátce odpočinout (5 minut).
  • Příprava náplní Maková: Do mletého máku vmíchejte cukr, pomerančovou kůru a skořici. Zalijte horkým mlékem a promíchejte na lepkavou konzistenci. Ořechová: Smíchejte mleté ořechy s cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Přilijte rum a mléko, aby směs držela pohromadě.
  • Tvarování závinů Těsto rozdělte na 3 díly. Každý díl vyválejte na tenký obdélník (cca 3 mm). Nechte u okrajů volný 2–3 cm pás pro slepení. Na ploše rozprostřete rovnoměrně náplň (makovou na 2 díly, ořechovou na 1 díl). Pevně srolujte, okraje dobře přitiskněte, aby náplň nevytékala.
  • Pečení Záviny položte na plech vymazaný tukem nebo vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem s kapkou oleje. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C (horkovzduch 180 °C) asi 30 minut dozlatova.
  • Dokončení Po vyjmutí z trouby přikryjte čistou utěrkou a nechte mírně vychladnout – tím zůstanou křehké a vláčné.

Celková doba přípravy

  • Příprava těsta a náplní: 20 min

  • Tvarování a kynutí závinů: 10 min

  • Pečení: 30 min

  • Celkem: cca 1 h

Počet porcí

3 záviny (cca 24–30 plátků podle řezu)

Závěr

Makový a ořechový závin bez kvásku je skvělou volbou na oslavy i ke kávě. Díky máslovému těstu a správně vyváženým náplním zůstává vláčný až týden. Nebojte se náplně obměňovat – přidejte do maku sušené ovoce nebo do ořechů nasekané mandle pro ještě bohatší chuť.