Tradiční koláče jako od babičky – tvarohové, makové i s povidly recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 9 porcí
  • 50 minut
Jan, 22. 07. 2025

Nadýchané kynuté těsto, voňavá citronová kůra a poctivé náplně: tvarohová, maková, ale klidně i povidlová. Tyhle koláče jsou klasika, kterou na slavnostním stole nic nenahradí. Zvládnete je i doma – stačí trochu času na kynutí a pečení po dávkách.

Pro 9 porcí

Ingredience

Kynuté těsto:

Tvarohová (farmer’s cheese) náplň:

Maková náplň:

Drobenka (posypka):

Další možná náplň:

Postup přípravy

  • Kváskový start Vlažné mléko rozdělte: do 100 ml vmíchejte cukr a droždí, nechte 10 minut stát, až se na povrchu vytvoří pěna. Zbytek mléka dejte stranou.
  • Těsto Do mísy prosijte mouku, přidejte sůl a citronovou kůru. Vmíchejte vzešlý kvásek, zbytek mléka a změklé máslo. Hněťte 8–10 minut do hladkého, pružného těsta. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 60 minut (objem se má zdvojnásobit).
  • Náplně Tvarohová: Tvaroh utřete s cukrem, žloutkem, vanilkou a rozinkami. Maková: Mák svařte v mléce s cukrem (2–3 minuty), vmíchejte rozinky, nechte vychladnout. Drobenka: Mouku, cukr a máslo promněte prsty do sypké směsi.
  • Tvarování koláčů Vykynuté těsto vyklopte, krátce propracujte a rozdělte na 18 stejných dílů. Z každého vytvarujte kuličku, dejte na plech s pečicím papírem a lehce zploštěte. Nechte 15 minut odpočívat, pak ve středu udělejte důlek (např. dnem skleničky). Důlek naplňte náplní (tvarohovou/makovou/povidlím). Okraje potřete rozšlehaným vejcem, povrch posypte drobenkou. Nechte ještě 10–15 minut nakynout přímo na plechu.
  • Pečení Pečte při 180 °C asi 18–20 minut dozlatova. Po vytažení z trouby koláče přesuňte na mřížku a nechte vychladnout.

Počet kusů

18 koláčů (cca 11 cm v průměru)

Celková doba

  • Příprava těsta a náplní: 20 minut

  • Kynutí: 60 minut

  • Tvarování + finální kynutí: 30 minut

  • Pečení (ve dvou–třech dávkách): 2 × 20 minut (dle velikosti plechu)

    Celkem: cca 2 hodiny 50 minut

Závěr

Tradiční koláče s tvarohem, mákem nebo povidly patří k českému cukrařskému zlatu. Základem je poctivé kynuté těsto, trpělivé kynutí a kvalitní náplně. Nebojte se kombinovat – polovinu koláčů naplňte tvarohem, druhou mákem a zbytek povidly. Výsledek? Pestrobarevný tác, který zmizí rychleji, než stihnete říct „koláček“. Uložte si recept – vrátíte se k němu pokaždé, když budete chtít vůni domova.