Těsto, které se nafoukne jako balón: jen mouka a voda! recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 40 minut
Jan, 30. 05. 2025

Objevte jednoduchý recept na tradiční arabský chléb, který se díky technologii pány bleskově nafoukne do tvaru měkkého balónku. Potěšte rodinu i přátele čerstvým domácím chlebem bez kvasnic!

Pro 8 porcí

Ingredience

Pro 8 plátů chleba:

Postup přípravy

  • Úvodní míchání (2 min) Do mísy nalijte 200 ml opravdu horké vody, vsypte špetku soli a špičku lžičky cukru. Promíchejte metličkou.
  • Zpracování těsta (5 min) Postupně přisypávejte mouku a obracejte stěrkou, až vznikne měkké, nelepivé těsto. Přendejte na pomoučenou desku a hněťte ručně 3–5 min, dokud není hladké.
  • Kynutí tvaru (10 min) Těsto rozdělte na 8 stejných kousků. Z každého vytvarujte kouli. Uzavřete je potravinářskou fólií a nechte 10 min odpočinout.
  • Vyválení plátů (5 min) Každou kuličku vyjměte a válečkem vyválejte na kruh o průměru ~20 cm a tloušťce 2 mm.
  • Restování v pánvi (20 min) Na středně silném plameni rozehřejte nepřilnavou pánev s trochou oleje. Plát chleba vložte na pánev, jakmile se začnou tvořit bubliny, olejem jej plošně přepaste lžící. Otočte a opečte i druhou stranu dozlatova (celkem ~2 min na plát). Opakujte pro všechny pláty.
  • Servírování Podávejte teplé jako přílohu k hummusu, falafelu nebo prostě s máslem a bylinkami.

Celková doba přípravy:

  • Příprava těsta: 10 min

  • Odpočinek těsta: 10 min

  • Tvarování a restování: 20 min

  • Celkem: cca 40 min

Počet porcí:

8 porcí (8 plátů arabského chleba)

Závěr

Domácí arabský chléb vás nadchne svou lehkostí a univerzálností. Příprava zabere minimum surovin a času, výsledek ale působí dojmem profesionální pekárny. Vyzkoušejte ho k obědu, večeři i jako skvělou svačinu – každý plát se nafoukne jako balón a utáhne i ty největší hladovce!

Video s receptem

Rychlé tvarohové koláčky ke kafíčku

chuťovky
60 minut
0
(0)
30. 05. 2025 Jan