Tajný recept na bramborové knedlíky mojí babičky – měkké, rychlé a vždy se povedou

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 20 minut
Jan, 14. 05. 2025

Bramborové knedlíky patří k největším klasikám české kuchyně. Tento osvědčený recept pochází od mojí babičky a v naší rodině se předává z generace na generaci. Výsledkem jsou měkké, vláčné knedlíky, které se nerozvaří, nelepí a hodí se ke každé omáčce. Přitom je příprava jednodušší, než byste čekali.

Pro 6 porcí

Ingredience

volitelně: 1 lžička bramborového nebo kukuřičného škrobu

Postup přípravy

  • Uvařte a nastrouhejte brambory Brambory si předem uvařte ve slupce, nejlépe den předem. Po vychladnutí je oloupejte a nastrouhejte najemno.
  • Připravte těsto Do nastrouhaných brambor přidejte krupičku, vejce, sůl a případně i trochu mouky pro úpravu konzistence. Vypracujte hladké a nelepivé těsto.
  • Tvarujte knedlíky Z těsta vytvořte válečky nebo šišky. Pro lepší tvar je můžete zabalit do potravinové fólie.
  • Vařte Vložte knedlíky do vroucí osolené vody a vařte přibližně 18–20 minut. Po vyjmutí je propíchněte vidličkou, aby odešla pára a nezvlhly.

Časová náročnost

  • Příprava: 20 minut

  • Vaření: 20 minut

  • Celkově: 40 minut

Závěrečné tipy a doporučení

Bramborové knedlíky podle babiččina receptu jsou nejen jednoduché, ale i univerzální – skvěle se hodí ke klasickým omáčkám jako svíčková, rajská nebo guláš. Pokud vám nějaké zbydou, snadno je zamrazíte nebo opečete na másle. Použití škrobových brambor je klíč k tomu, aby knedlíky držely tvar a nerozpadaly se. Tento recept je ideální pro všechny, kdo chtějí spolehlivý základ českého oběda.