Tajemství pečení jitrnic, které mnoho lidí nezná: Takto budou křupavé a šťavnaté recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 45 minut
Jan, 22. 12. 2025

Pokud jste někdy skončili se suchými nebo popraskanými jitrnicemi, pravděpodobně jste udělali jednu z běžných chyb. Tady je osvědčený postup, který funguje.

Jitrnice patří mezi nejoblíbenější tradiční zabijačková jídla české kuchyně. Ať už dáváte přednost jitrnicím nebo jelitům, jedno mají společné – správná příprava rozhoduje o výsledku. Přestože se může zdát, že jejich pečení je jednoduché, existuje několik zásadních pravidel, díky kterým budou na povrchu krásně křupavé a uvnitř dokonale šťavnaté.

 

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Jitrnice nikdy nepropichujte Nejčastější chybou je propichování jitrnic vidličkou nebo špejlí, aby „nepraskly“. Opak je pravdou. Propíchnutím z nich vyteče šťáva a výsledek je suchý. Kvalitní jitrnice při správné teplotě neprasknou ani bez děr.
  • Začněte na nízké teplotě Troubu předehřejte na 150–160 °C. Jitrnice rozložte na plech lehce vymazaný sádlem nebo olejem a podlijte malým množstvím vody či vývaru. Pečte 20–25 minut, aby se rovnoměrně prohřály i uvnitř.
  • Tuk přidávejte s rozumem Jitrnice obsahují dost vlastního tuku, proto není potřeba přidávat velké množství sádla. Stačí lehce vymazaný plech. Příliš tuku způsobí, že budou zbytečně mastné a těžké.
  • Opatrně je otáčejte Během pečení jitrnice jednou velmi opatrně otočte pomocí lopatky. Nenabodávejte je a nemačkejte – porušený obal znamená ztrátu šťávy.
  • Křupavý závěr Posledních 10–15 minut zvyšte teplotu na 180–200 °C, aby se vytvořila zlatavá, křupavá kůrka. Sledujte je, aby se nevysušily.
  • Nechte je krátce odpočinout Po vytažení z trouby nechte jitrnice 5 minut odpočívat. Šťáva se uvnitř rovnoměrně rozloží a při krájení nevyteče.

Počet porcí

4 porce

Celková doba přípravy

cca 45 minut

Ideální příloha k jitrnicím

Pečené jitrnice chutnají nejlépe s:

  • čerstvým chlebem

  • kysaným zelím

  • nakládanou okurkou

  • vařenými bramborami

Jednoduché přílohy nejlépe vyváží jejich výraznou chuť.