Sýrové rohlíky z listového těsta: Slavnostní pochoutka na každou příležitost recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 45 minut
Jan, 31. 03. 2025

Pokud hledáte jednoduchý, ale efektní recept na slanou pochoutku, tyto sýrové rohlíky z listového těsta vás nadchnou! Skvěle se hodí jako chuťovka k vínu nebo šampaňskému, ale také jako stylový doplněk slavnostního stolu.

Pro 6 porcí

Ingredience

Na sýrovou náplň:

Na těsto:

Na pečení:

Postup přípravy

  • příprava sýrového krému Smetanu nalijeme do hrnce, přidáme žloutky a důkladně promícháme. Postupně přidáváme strouhaný eidam a uzený sýr (50 g eidamu si necháme na ozdobu). Směs pomalu zahříváme, dokud nezhoustne – nesmí se však vařit! Jakmile směs vychladne, přidáme měkké máslo a vyšleháme do nadýchaného krému. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Krém přendáme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a dáme do lednice vychladnout.
  • příprava těsta Listové těsto vyválíme na tloušťku 2–3 mm a nakrájíme na proužky široké 2 cm.
  • tvarování a pečení rohlíků Proužky těsta navineme na kovové trubičky – nesmí být ani příliš volné, ani příliš utažené. Rohlíky pokládáme na plech s pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 210 °C asi 10 minut, dokud nezezlátnou.
  • plnění a dokončení Po upečení necháme rohlíky mírně vychladnout a opatrně je sundáme z trubiček. Jakmile jsou úplně studené, naplníme je připraveným sýrovým krémem a konce posypeme zbývajícím strouhaným eidamem.

Doba přípravy a počet porcí

Celková doba přípravy: 45 minut

🥄 Počet porcí: 6–8 rohlíků

Závěr

Sýrové rohlíky z listového těsta jsou nejen chutné, ale i vizuálně atraktivní. Skvěle se hodí na oslavy, posezení s přáteli nebo jen tak k vínu. Díky křehkému těstu a lahodné sýrové náplni si je zamilujete na první kousnutí!

Dobrou chuť! 🧀🥐