Švestkový koláč s tvarohem a drobenkou – křehké a tenké těsto recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 24 porcí
  • 60 minut
Jan, 18. 11. 2025

Tento švestkový koláč s tvarohovou náplní a křupavou drobenkou je ideálním dezertem pro každodenní pečení i slavnostní příležitosti. Vyniká velmi tenkým, křehkým těstem, díky kterému krásně vynikne chuť šťavnatých švestek a jemného tvarohu.

Pro 24 porcí

Ingredience

Těsto:

Náplň:

Drobenka:

Postup přípravy

  • Kvásek: Droždí rozmíchejte v trošce vlažného mléka s cukrem a nechte 10 minut vzejít.
  • Těsto: Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, cukr, kvásek, zbytek mléka a olej. Vypracujte hladké, vláčné těsto, které nelepí. Zakryjte a nechte kynout 45–50 minut.
  • Vyválení: Těsto vyválejte na velmi tenký plát a přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
  • Náplň: Švestky rozpulte a vypeckujte. Tvaroh smíchejte s vejcem a vanilkovým cukrem. Na těsto rovnoměrně rozložte švestky a přelijte tvarohovou směsí.
  • Drobenka: Z másla, cukru a mouky vytvořte prsty drobenku a rovnoměrně vše posypte.
  • Pečení: Pečte při 180 °C přibližně 15–20 minut, dokud těsto lehce nezezlátne a drobenka nezpevní.
  • Dokončení: Nechte krátce vychladnout a krájejte na řezy.

Doba přípravy

Celkem: asi 60 minut

Počet porcí

Přibližně 24 porcí podle velikosti nakrájení.

Závěr

Švestkový koláč s tvarohem a drobenkou je dezert, který si okamžitě získá místo mezi oblíbenými recepty. Ultra tenké těsto zajišťuje lehkost, tvaroh dodává jemnost a švestky spolu s drobenkou tvoří krásně kontrastní sladkokyselou chuť. Je to jednoduchý, rychlý a velmi efektní koláč, který se hodí k čaji, ke kávě i na rodinné oslavy.