Švarcvaldský pudinkový koláč z plechu: dezert, který je návykově dobrý recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 65 minut
Jan, 02. 12. 2025

Švarcvaldský pudinkový koláč z plechu je přesně ten typ dezertu, který se na stole nikdy dlouho neohřeje. Spojuje křehké těsto, jemný vanilkový pudink, šťavnaté třešně a křupavou ořechovou posypku. Výsledek je neodolatelný, výrazný a dokonale sladěný. Přestože vypadá luxusně, jeho příprava je jednoduchá a zvládne ji každý.

Pro 12 porcí

Ingredience

Těsto:

Pudinková náplň:

volitelně: 30–50 ml rumu

    Třešně:

    Drobenka:

    Na podávání (volitelné):

    Postup přípravy

    • Příprava těsta Do mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidejte studené máslo a rychle ho zapracujte do sypké směsi, až vzniknou jemné drobky. Přisypte cukr, přidejte vejce a vypracujte pevné těsto. Pokud je příliš suché, přidejte lžíci studené vody. Zabalte do fólie a uložte na 30 minut do lednice.
    • Uvaření pudinku Do hrnce nalijte 800 ml mléka, přidejte cukr a přiveďte k varu. V části mléka rozmíchejte pudinkový prášek a vlijte do vroucího mléka. Za stálého míchání vařte 2–3 minuty, dokud krém nezhoustne. Odstavte a nechte lehce vychladnout. Volitelně vmíchejte rum.
    • Příprava korpusu Dvě třetiny vychlazeného těsta vyválejte a přeneste na plech 30×40 cm vyložený pečicím papírem. Vytvořte nízký okraj.
    • Vrstvení koláče Na těsto rozetřete mírně vychladlý pudink. Rovnoměrně posypte třešněmi.
    • Drobenka Smíchejte máslo, mouku, cukr a ořechy. Vypracujte drobivou posypku a rozprostřete ji po povrchu koláče.
    • Pečení Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut, dokud drobenka nezezlátne. Nechte částečně vychladnout, aby pudink ustálil strukturu, poté krájejte.

    Rychlé informace

    Počet porcí: 12 porcí

    Doba přípravy: 25 minut

    Doba pečení: 40 minut

    Celkový čas: 1 hodina 5 minut

    Tipy pro lepší výsledek

    • Mražené třešně vždy rozmrazte a dobře osušte, aby nezvlhčily těsto.

    • Pro výraznější chuť přidejte do pudinku trochu citronové nebo pomerančové kůry.

    • Drobenku můžete obohatit o špetku skořice nebo kakaa.

    • Pokud chcete pevnější koláč, nechte jej po upečení 30 minut odpočinout.

    Poznámky

    • Koláč skladujte v lednici a spotřebujte do tří dnů.

    • Pro ohřev použijte troubu (cca 120 °C, 10 minut), aby těsto zůstalo křupavé.