Strouhaný koláč s borůvkami – jednoduchý recept na lahodný dezert

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 75 minut
Jan, 22. 05. 2025

Křehké těsto, lehký krém a šťavnaté borůvky tvoří dokonalou kombinaci v tomto strouhaném koláči. Díky části těsta v mrazáku ho snadno nastrouháte přímo na koláč, aniž byste potřebovali složité vybavení. Připravte si ho během chvíle a těšte se na nadýchaný dezert pro celou rodinu.

Pro 12 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Těsto V míse prsty promíchejte máslo s cukrem do drobenky. Přidejte žloutky a zakysanou smetanu, postupně vmíchejte mouku s práškem do pečiva, až vznikne hladké těsto. Těsto rozdělte na dvě části: 1/3 zabalte do fólie a dejte na 15 minut do mrazáku, zbylé 2/3 vyválejte přímo na plech vyložený pečicím papírem.
  • Krém V míse smíchejte zakysanou smetanu s vanilkovými cukry, pudinkem a škrobem. Bílky vyšlehejte dotuha a zlehka je vmíchejte do smetanové směsi.
  • Sestavení koláče Na vyválené těsto rozetřete krém, rovnoměrně poklaďte borůvky. Z mrazáku vyjměte zbytek těsta a nastrouhejte ho přímo na povrch koláče.
  • Pečení Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzduch 160 °C). Pečte 30–35 minut dozlatova, až okraje strouhaného těsta získají zlatavý nádech. Po vytažení nechte koláč na plechu vychladnout, pak nakrájejte na kostky.

Časová náročnost a počet porcí

  • Příprava těsta a krému: 20 minut

  • Chlazení těsta: 15 minut

  • Sestavení a strouhání: 10 minut

  • Pečení: 30–35 minut

  • Celková doba: cca 1 hodina 15 minut

  • Počet porcí: 12–16 kousků

Závěr

Strouhaný koláč s borůvkami překvapí svou jednoduchostí a lahodnou chutí. Křehké máslové těsto, svěží krém a šťavnaté ovoce z něj dělají skvělý sezónní dezert i na návštěvu. Díky triku se zmrazenou částí těsta vám strouhání zjednoduší práci a koláč vždy perfektně drží tvar.