Strouhaný jablečný koláč s drobenkou – tradiční recept s máslovým těstem

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 25 minut
Jan, 09. 10. 2025

Voňavý jablečný koláč s drobenkou patří mezi klasické české dezerty, které nikdy neomrzí. Spojení máslového těsta, šťavnatých jablek a křupavé drobenky vytváří dokonalou harmonii chutí, která potěší malé i velké. Tento tradiční recept zvládne i začátečník a výsledek bude vždy famózní.

Pro 8 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na náplň:

Na drobenku:

Postup přípravy

  • Příprava těsta V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Přidejte nakrájené máslo a prsty zapracujte do sypké směsi. Přidejte vejce a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v lednici.
  • Příprava jablek Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte nahrubo. Pokapejte citronovou šťávou, přidejte cukr a skořici a vše dobře promíchejte.
  • Příprava drobenky V misce smíchejte mouku, cukr a máslo. Prsty zpracujte směs tak, aby vznikla drobenka.
  • Sestavení koláče Těsto rozválejte na pomoučeném vále a přeneste do kulaté formy vyložené pečicím papírem. Vytvořte i okraje. Na těsto rovnoměrně rozložte jablka a zasypte je drobenkou.
  • Pečení Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40–45 minut, dokud koláč nezíská zlatavou barvu a drobenka nebude křupavá. Nechte vychladnout a poté krájejte.

Čas přípravy a počet porcí

  • Doba přípravy: 25 minut

  • Doba pečení: 45 minut

  • Celková doba: 70 minut

  • Počet porcí: 8

Závěr

Tento strouhaný jablečný koláč s drobenkou je symbolem domácí pohody a vůně dětství. Je ideální k nedělní kávě nebo jako sladká tečka po obědě. Máslové těsto se rozplývá na jazyku, jablka dodají svěžest a skořice krásnou vůni. Pokud chcete potěšit rodinu nebo přátele, právě jste našli ten pravý recept.